Enligt hälsodepartementet i Kongo-Kinshasa utsätts vårdpersonal som arbetar för att förebygga spridningen av Ebola i de östra delarna av landet för attacker och hot. Foto: Al-hadji Kudra Maliro/AP/TT

Två ebola-arbetare mördade i Kongo – var utsatta för hot

Publicerad

Två personer som arbetade med en kampanj för att förebygga spridningen av ebola i Kongo-Kinshasa har mördats under helgen. Det rapporterar flera nyhetsbyråer. Enligt landets hälsodepartement ska morden ha föregåtts av månader av hot.

De båda offren ska ha mördats i sina respektive hem i Norra Kivu-provinsen i östra Kongo-Kinshasa. Bägge ska ha mottagit hot sedan december och en av dem ska redan ha utsatts för en attack. Gärningsmännen har ännu inte identifierats.

Enligt Reuters har flera attacker riktats mot personer involverade i arbetet mot ebolaspridningen, vilket försvårar ansträngningarna att stävja det näst största utbrottet av den dödliga sjukdomen hittills.

Viruset har nått miljonstad

Över 1600 personer i de östra delarna av landet har dött i sjukdomen när viruset nått områden som är för farliga för vårdpersonal att arbeta i, skriver AP. Enligt nyhetsbyrån finns ett experimentellt vaccin, men det ska inte vara allmänt accepterat av de boende i regionen.

Under gårdagen gick hälsodepartementet i landet ut och bekräftade att Goma fått sitt första ebolafall. Staden, som ligger nära landsgränsen till Rwanda, har över en miljon invånare och är huvudstad i Norra Kivu-regihionen.

”Osäkra läget håller oss tillbaka”

Utöver hot mot enskilda personer har också flera attacker mot hälsoinrättningar ägt rum. Mellan januari och maj i år inträffade 42 attacker riktade mot sjukhus i landet.

– Det osäkra läget håller tillbaka oss, har Tarik Jasarevic, talesperson för World Health Organization, tidigare sagt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer