Teckning från tisdagens förhandling i New York, där de båda svenskarna erkände sig skydiga till förberedelse till terrorbrott. Foto: Reuters

Två svenskar erkänner terrorbrott i USA

Uppdaterad
Publicerad

Två svenska medborgare har i dag erkänt förberedelse till terrorbrott för att slippa att ställas inför rätta i en amerikansk domstol. De anklagas för att ha gett materiellt stöd till den somaliska terrorgruppen al-Shabaab.

Tillsammans med en tredje man erkände männen, som är i 30-årsåldern, brotten bara timmar före en jury skulle undersöka deras fall inför en kommande rättegång, rapporterar Reuters. Enligt åtalet som blev känt i slutet av 2012, ska de tre männen ha terrorutbildats av al-Shabaab och genomgått såväl vapen- som bombträning.

De ska också ha deltagit i stridsoperationer, enligt amerikanska myndigheter. De åtalades på flera punkter som materiellt stöd till organisationen och vapenbrott.

Nu har de alltså erkänt förberedelse till terrorbrott och genom en överenskommelse med myndigheterna slipper de rättegång. Dom väntas falla 25 september, enligt distriktsdomaren John Gleeson och männen riskerar att få upp till 15 års fängelse. Om de hade fällts i en rättegång på alla åtalspunkter skulle de ha fått som minst 30 års fängelse.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer