Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
De två svenska männen som skjutits i Turkiet har kopplingar till gängledaren Abdo Ismail, berättar SVT:s reporter Diamant Salihu. Foto: SVT/IHA News

Två svenskar skjutna i Turkiet – nära band till gängledare i Foxtrot

Uppdaterad
Publicerad

Två män inom den svenska kriminella miljön har skjutits i Turkiet, enligt källor till SVT. En av de skjutna har dött av sina skador.

De båda skjutna uppges stå nära Foxtrot-toppen Ismail Abdo, även kallad Jordgubben.

Skjutningen ska ha inträffat på ett kafé i Istanbul. Något som även turkisk media rapporterat om. En av männen ska ha avlidit av sina skador medan den andra uppges vara skjuten i benet men vid liv.

Tre misstänkta gärningsmän ska ha setts fly från platsen, skriver turkiska TRT Haber.

Den ihjälskjutne mannen pekas ut som en ledande person inom det så kallade Zeronätverket – ett kriminellt nätverk baserat i Jordbro söder om Stockholm.

Har nära band till ”Jordgubben”

De båda skjutna uppges stå nära den svenska gängledaren Ismail Abdo, även kallad Jordgubben.

33-årige Abdo beskrevs tidigare som gängledaren Rawa Majids högra hand, men efter en splittring i det så kallade Foxtrotnätverket blev de forna vännerna dödsfiender och drivande i den våldsvåg som skakat landet det senaste året.

– Den här skjutningen kommer få stora konsekvenser, säger SVT:s reporter Diamant Salihu.

Risk för hämnd

Det är ännu oklart om det rör sig om ytterligare en internkonflikt eller en yttre konflikt mot ett annat gäng, men risken för fler våldsdåd är stor enligt Salihu.

– Det kan leda till nya hämnddåd. Inte bara i Turkiet, där många av de ledande personerna befinner sig. Det kommer också vara en stor risk för hämnddåd i Sverige där de har sin bas.

En uppgiftslämnare beskriver att det är ”kaos” i gängmiljön efter skjutningen, enligt Salihu. Parallellt med polisens utredning försöker personer inom nätverken själva ta reda på vad som har hänt.

– Den miljön är inte nådig, man väntar inte på säkrad bevisning utan det är stor risk att det går rykten. Det kan innebära fara för massa olika människor som har någon form av koppling till de här individerna, säger Diamant Salihu.

SVT Nyheter har sökt UD angående skjutningen, som i ett mejl svarar att de ”undersöker uppgifterna”.

Skjutningen ska ha skett på ett café i den turkiska staden Istanbul. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.