Spanska dykare på ubåten som upptäcktes i nordvästra Spanien den 26 november 2019. Foto: Lalo Villar/AFP

Två ton kokain i miniubåt i Spanien

Uppdaterad
Publicerad

En ubåt lastad med cirka 2 000 kilo kokain har beslagtagits vid Spaniens kust. Det är första gången en narkotikaubåt upptäcks i Europa som tros ha färdats från Sydamerika över Atlanten.
– Unikt, bedömer ubåtsexperten H I Sutton.

På söndagen upptäckte polisen ubåten lastad med kokain norr om Vigo vid Spaniens Atlantkust. Det föreföll som om besättningen hade försökt gömma bevisen. Två män greps och en tredje man tros vara på flykt. 

Det är det första kända exemplet i Europa på en latinamerikansk metod att smuggla kokain – en så kallad narkotikaubåt som är en vanlig metod i Latinamerika. Det tros också vara första gången en ”transatlantisk” narkotikaubåt upptäcks. 

160 narkotikaubåtar

Den internationella ubåtsexperten H I Sutton skriver i Forbes att han analyserat över 160 rapporterade narkotikaubåtar sedan 1993. Han anser att den som upptäcktes vid Spaniens kust är unik. 

I stort sett alla tidigare kända narkotikatransporter i ubåtar har varit mellan Colombia och Mexiko och genomförts i Stilla havet. De har dessutom färdats betydligt kortare sträckor.

En resa över Atlanten i en sådan liten ubåt är svår att genomföra, konstaterar han. 

Ubåtens längd uppskattas till knappt 22 meter. Farkosten färdas inte helt under vattnet, därför anser H I Sutton att det egentligen inte är en äkta ubåt. Äkta ubåtar kan färdas i undervattensläge långa sträckor.

Från Sydamerika

De första rapporterna antydde att ”ubåten” opererat mellan Guyana i Sydamerika och Spanien. Det rapporterades senare att den gjorde ett stopp i Portugal. Där uppges myndigheterna ha fått den första informationen om farkosten. 

Det har funnits misstankar om liknande narkotikatransporter över Atlanten sedan 2007. 

Tidigare rapporter

Det är inte första gången som Spaniens kust vid Vigo har uppmärksammats för narkotikaubåtar. I augusti 2006 upptäcktes en liten ubåt i stål övergiven på en strand. Det fanns misstankar om att avsikten var att använda den för smuggling av narkotika. Men ubåten var tillverkad lokalt. 

Den senaste upptäckten ändrar synen på smuggling av narkotika i vår del av världen, skriver H I Sutton, som anses vara en världsledande skribent om olika typer av ubåtskonstruktioner.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.