Barn i Norge får såriga och nariga händer när de tvättar händerna oftare än vanligt under coronapandemin. Nu har FHI ändrat sina rekommendationer för handtvätt. Foto: Pi Frisk/TT

Tvättrekommendationer i Norge ändras – efter att barn fått såriga händer

Uppdaterad
Publicerad

Norska Folkehelseinstituttet ändrar nu sina rekommendationer för hur norrmännen ska tvätta sina händer.
Detta efter att barn i landet fått problem med såriga händer och eksem – till följd av det idoga handtvättandet.

Knappast någon lär ha missat rekommendationerna om att tvätta sina händer för att minska smittspridningen av nya coronaviruset.

Men i Norge har psoriasis- och eksemförbundet reagerat på att barn tvättar sina händer så ofta och länge att de får sår och eksem.

Tillsammans med Norska föreningen för allmänmedicin har de tagit upp frågan med FHI, Folkehelseinstituttet, som nu har beslutat att ändra rekommendationerna, rapporterar Aftenposten.

Risk för hudinfektioner

– I värsta fall finns risken för att eksem blossar upp på händerna hos barn under pandemin. Handeksem är inte bara smärtsamt, det ökar också infektionsrisken, säger Mari Øvergaard, generalsekreterare på psoriasis- och eksemförbundet till Aftenposten.

Handsprit kan användas istället för tvål så länge händerna inte är synligt smutsiga, lyder de nya råden till norrmännen. Handsprit kan nämligen vara mer skonsam för huden än tvål.  Vidare förtydligar de att man inte behöver använda både tvål och handsprit.

FHI rekommenderar också att tvätt med tvål ska göras efter toalettbesök och raster, och när eleverna kommer in till skolan på morgonen.

Parfymfri tvål

Psoriasis- och eksemförbundet har också skickat rekommendationer till landets kommuner om att parfymfri tvål ska användas på skolorna.

– Vi har fått återkoppling om att barn och unga har fått problem med torra händer nu när det är så stor fokus på handhygienen. Det är viktigt att barn, elever och skolanställda fortsätter att ha rena händer, säger Line Vold, avdelningschef på FHI, till Aftenposten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet