Tvåtusen barn livstidsfångar i USA

Uppdaterad
Publicerad

Minst 2.225 barn och ungdomar under 17 år är dömda till livstids fängelse i USA. Barnen kan inte friges villkorligt utan måste sitta av straffet, som är just på livstid.

-Det är död i fängelset istället för död genom avrättning, säger Bryan Stevenson på organisationen Equal Justice Initiative som skrivit en rapport om de livstidsdömda.

Barnen sitter i vanliga vuxenfängelser och blir ofta utsatta för misshandel och våldtäkter. Livstidsdomarna strider mot FN:s barnkonvention, men USA har inte undertecknat den.

Har överklagat

Equal Justice Initiatives advokater har tagit strid mot de hårda straffen och överklagat domar i hela landet. Bryan Stevenson hoppas att Högsta domstolen så småningom kommer att ta upp frågan.

Barnfångar i USA

• Åtminstone 2 225 ungdomar under 17 år har dömts till livstids fängelse i USA utan möjlighet till villkorlig frigivning, enligt en rapport från organisationen Equal Justice Initiative. Straffet är förbjudet enligt FN:s barnkonvention, som USA inte har undertecknat.

• Av de dömda var 73 under 15 år när de begick sina brott.

• Hälften är de dömda är svarta. Totalt består USA:s befolkning till 12 procent av svarta.

• Ungdomarna avtjänar sina straff tillsammans med vuxna.

Källa: TT-AFP

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.