Foto: Wikimedia Commons

Tvillingar inte helsyskon – utpekad pappan slipper underhåll

Uppdaterad
Publicerad

Tvillingarna visade sig ha två olika pappor. Efter att fallet prövats i domstol ska den utpekade pappan bara betala underhåll för ett av barnen.

Den något kniviga faderskapstvisten har nyligen avgjorts i en domstol i New Jersey i USA. Fallet uppdagades när den anonyma mamman kort efter förlossningen sökte socialhjälp hos myndigheterna i delstaten.

När hon fyllde i ansökningarna uppgav hon mannen som far till tvillingarna, men i samband med ett myndighetsförhör i samband med socialbidragsansökningen berättade hon att hon haft sex med två män inom loppet av en vecka, skriver New York Times.

Därefter genomfördes ett faderskapstest som visade att tvillingarna hade två olika fäder. Därför har domstolen beslutat att den utpekade tvåbarnsfadern bara är skyldig att betala underhåll för sitt biologiska barn. Det innebär att han får betala 18 dollar till mamman varje vecka, istället för 28 dollar.

Extremt sällsynt

Domstolen kontaktade läkare, som bekräftade att en kvinna i sällsynta fall kan föda tvillingar som inte är helsyskon. Enligt domaren Sohail Mohammed känner han bara känner till två fall där kvinnor fött tvillingar med olika pappor.

I extremt sällsynta fall kan en kvinna bli gravid med två män om hon producerar två ägg istället för ett under sin menstruationscykel och båda äggen blir befruktade. Fenomenet kallas heteropaternal superfecundation och sker i regel vid en av 13.000 tvillingfödslar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.