Tvillinglyckan total i Tokyo – två pandaungar ser dagens ljus

Uppdaterad
Publicerad

Antalet pandor på Ueno Zoo i Japan ökade på onsdagen med två nyfödda krabater. Pandamamman Shin Shin blev den första jättepandan på djurparken att föda ungar på över fyra år – och den första som föder tvillingar där någonsin.

Det var mellan 08 och 09 på onsdagsmorgonen, svensk tid, som de nytillkomna och inte än könsbestämda eller namngivna pandorna tog sina första andetag. Trots att glädjen över tillskottet är stor så står nu några kritiska månader av arbete framför djurparkens pandaskötare.

Enligt Naoya Ohasi, parkens talesperson, är det ovanligt att båda ungar överlever. Men djurskötarna har en plan för att hålla bägge vid liv.

Vi kommer att låta dem turas om att dia Shin Shin. När den ena pandan är färdig med att dia kommer vi att placera den i kuvösen och låta den som inte har diat ännu vara tillsammans med Shin Shin, säger han.

Det finns endast 1 800 jättepandor kvar i vilt tillstånd i världen, enligt Världsnaturfonden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.