Foto: SVT

Twitter-kartan visar var människor är som argast

Publicerad

Ny uppfinning gör det möjligt att utläsa känslostormar i ett land på samma sätt som väderprognoser. Genom att samla tweets från Twitter kan uppfinnarna bland annat se var folk är som argast.

En nytt supersystem har utvecklats av forskare på University of Illinois som gör det möjligt att följa känslor och opinion hos allmänheten på samma sätt som man kan utläsa låg- och högtryck på en väderkarta, detta enligt en artikel i Huffington Post.

Sociala medier kan nu på ett direkt sätt visa vad världen tycker och tänker i olika frågor. Arga, glada och nervösa tweets urskiljs av en superdator, buntas ihop och resultatet blir en värmekarta där geografisk position och den dominerande känslostämningen syns på en värmeliknande karta. Röda områden visar vart folk är som mest negativa och blått visar var folk yttrar mest positiva känslor på sociala medier.

Än så länge har forskarna skapat känslo-kartor för tiden kring superstormen Sandy och för USA-valet, där man kan se hur folk runt och i USA mådde och kände, utifrån deras användning av Twitter.

Twitter är en social nätverkstjänst och mikroblogg som möjliggör för människor att skriva och läsa korta meddelanden till varandra, så kallade ”tweets”.

Twitter skapades 2006, och 2011 hade tjänsten cirka 200 miljoner registrerade användare runt om i världen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer