Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bilder från anfall mot Aadchit, södra Libanon och från norra Israel. Foto: afp

”Tydlig eskalering” i konflikten mellan Israel och Libanon

Uppdaterad
Publicerad

Spänningarna längs gränsen mellan Israel och Libanon har under den senaste tiden trappats upp. Nu sträcker sig båda ländernas anfall längre och längre från gränsen, vilket leder till oro för att kriget ska få ytterligare en front.

De senaste veckorna har präglats av fler luftanfall och trupper vid gränsen mellan Israel och Libanon. Eldväxlingen mellan Israel och den Iranstödda libanesiska shiamilisen Hizbollah har pågått så gott som dagligen i gränsområdet.

Men nu har konflikten eskalerats, då luftangreppen från båda sidor kryper längre bort från gränsen.

Krig mellan Israel och Hamas

På onsdagen dödades en israelisk kvinna i en raketattack mot staden Safed, som ligger ungefär 13 kilometer från gränsen mot Libanon. Det är längre bort än Hizbollahs mål brukar vara. Kvinnan uppges senare ha varit en israelisk soldat.

Flera civila skadades också i attacken. Ingen har ännu tagit på sig dådet.

– Safed ligger söder om det område där civila evakuerats. Därför är oron stor att Israels attacker också ska sträcka sig längre norrut i Libanon, säger SVT:s utrikesreporter Stina Blomgren.

Två barn dödas i Libanon

Attacken fick starka reaktioner från israeliskt håll. Israels högerextreme säkerhetsminister Itamar Ben-Gvir skrev på X att attacken ”innebär krig”. Och efter attacken meddelade Daniel Hagari, talesperson för Israels militär, att Israel inleder en omfattande serie luftangrepp mot Libanon.

Strax därefter rapporterade flera medier om att fyra personer i södra Libanon dödats i israeliska luftangrepp. I en by dödades tre civilpersoner, varav två barn. I en annan dödades en av Hizbollahs stridande, enligt milisgruppen. Minst ett dussintal personer skadades.

– Det är en tydlig eskalering, inte minst eftersom det ser ut att vara minst tre civila som dödats och skadats i attackerna, säger Stina Blomgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet