Anita Lasker-Wallfisch var hedersgäst vid den tyska förbundsdagens minneshögtid över förintelsens offer. Hon överlevde Auschwitz genom att spela cello i lägrets damorkester. Foto: TT

Tyska förbundsdagen fördömde antisemitismen vid minneshögtid

Uppdaterad
Publicerad

Den tyska förbundsdagen hedrade på onsdagen offren för Förintelsen under andra världskriget med en minneshögtid. Parlamentet beslöt att utse en särskild representant som ska bekämpa dagens antisemitism.

Vid förbundsdagens minneshögtid över Förintelsens offer var Anita Lasker-Wallfisch inbjuden som hedersgäst. Hon var en av medlemmarna i damorkestern i koncentrationslägret Auschwitz och det räddade hennes liv. Hon applåderades av parlamentsledamöterna som också uttryckte sin sorg och avsky över den ökande antisemitismen i samhället.

Anita Lasker-Wallfisch var hedersgäst vid den tyska förbundsdagens minneshögtid över förintelsens offer.Hon överlevde Auschwitz genom att spela cello i lägrets damorkester. Foto: AFP/TT

Rasismen omvandlas

Talmannen Wolfgang Schaüble påpekade att Hitler snabbt omvandlade rasismen till offentlig politik och uppmanade alla att bekämpa alla former av utanförskap ”innan det är för sent”.

När Anita Lasker-Wallfisch berömde Merkelregeringens flyktingpolitik valde ledamöterna från det invandringsfientliga partiet Alternativ för Tyskland att inte applådera. Partiet röstade dock för förslaget att utse en särskild representant som ska skapa opinion mot antisemitism.

Parlamentsledamöterna från Alternativ för Tyskland applåderade inte när Tysklands flyktingpolitik lovordades av en överlevande efter förintelsen vid en minneshögtid i förbundsdagen. Foto: AFP/TT

På SVT Play finns programmet ”Zuzana – musik är livet”, en dokumentär om cembalisten Zuzana Ruzickova. Hon överlevde interneringen i lägret Theresienstadt och blev en av de mest engagerade och skickliga uttolkarna av Bachs musik.

Den tyska förbundsdagen hedrade i dag offren för förintelsen vid en ceremoni i Berlin. Foto: AFP/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.