”Någon med ett klistermärke på bilen som protesterar mot Greta Thunberg förlorade sin bil i översvämningarna som orsakades av klimatförändringar”, skriver en användare på Reddit. Foto: TT/Faksimil

Tysk Greta Thunberg-bild får nu superspridning i sociala medier – men den är fejk

Uppdaterad
Publicerad

”Fuck you Greta!” står det på ett klistermärke uppsatt på baksidan av en bil som i det närmaste svalts upp av vattnet i de enorma översvämningarna i Tyskland. Bilden har spridits vitt och brett på Reddit och Twitter, och många har skrockat över dess bittra ironi.

Men – bilden är fejk.

Foto: Faksimil

Så här ser den bild ut som fått stor spridning i sociala medier.

En sjunkande bil i Tyskland, och ett klistermärke som går till attack mot klimataktivisten Greta Thunberg.

Flera forskare menar att klimatförändringar kommer leda till allt fler liknande översvämningar i framtiden, och i många av de sammanhang bilden har spridits i myser sociala medier-användarna av skadeglädje.

Men bilens ägare har inte gått till anfall mot Greta Thunberg, något som plockats upp av ett flertal tyskspråkiga sajter.

Foto: Faksimil

Så här ser originalbilden ut, som har tagits av en fotograf på tyska Bild. ”Fuck you”-klistermärket lyser med sin frånvaro.

På en Redditsida för folk som vill kunna ”vältra sig i skadeglädje” har nu bilden tagits bort.

Foto: Faksimil

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer