AFD:s två ledare, Alexander Gauland och Alice Weidel. Foto: Felipe Trueba/EPA/TT

Tysk säkerhetstjänst får övervaka högernationalistiska AFD

Uppdaterad
Publicerad

Hela det högernationalistiska partiet Alternative für Deutschland (AFD) uppges utgöra ett ”misstänkt fall” av högerextremism och ett hot mot demokratin i Tyskland. Därför får det nu övervakas av landets underrättelsetjänst, rapporterar flera medier.

AFD blev i valet 2017 Tysklands tredje största parti, och är i dag det största av fyra oppositionspartier.

Säkerhetstjänsten Bundesamt für Verfassungsschutz, BFV, har nu bedömt att det högernationalistiska partiet kan utgöra ett hot mot det fria demokratiska systemet, vilket enligt den tyska grundlagen ger underrättelsetjänsten särskilda rättigheter att sätta partiet under bevakning – med vissa begränsningar. Det rapporterar tidningen Der Spiegel och flera andra medier.

AFD vänder sig mot beskedet

Beslutet ska ha fattats i förra veckan, och till grund för det ligger en rapport på 1 000 sidor. Den ska bland annat innehålla hundratals tal och uttalanden från AFD-medlemmar på olika nivåer inom partiet som påstås strida mot den fria demokratiska grundordningen, skriver Der Spiegel.

AFD-ledarna och parlamentarikerna Alexander Gauland och Alice Weidel menar att det är ”helt omotiverat och saknar grund”, och säger enligt AP att det inte är en tillfällighet att informationen läckt ut till pressen samma år som det är val till förbundsdagen.

Ett av de främsta skälen till den nya klassificeringen uppges vara ”Flygeln”, en högerextremistisk, numera upplöst gren av partiet, som fortfarande anses ha stort inflytande över partiet.

”En avgörande fråga”

Christer Mattsson är föreståndare för Segerstedtinstitutet vid Göteborgs universitet och expert på högerextremism. Han säger att det inte är ovanligt att Tyskland skyddar sin författning mot grupperingar, organisationer och rörelser som uppfattas hota författningen.

– Det har man alltid gjort. Det jag tänker är uppseendeväckande här, det är att det nu rör sig om ett så väldigt stort parti.

Mattsson tror att detta kommer att väcka en lång rad frågor och diskuteras, inte bara i Tyskland utan i hela EU och västvärlden.

– När tidigare subkulturella idéer och rörelser nu tränger sig in i och blir maktbärande strukturer i samhället så förändras alla villkor för demokratin, för de demokratiska spelreglerna.

– Det är en fråga som är avgörande för hur vår demokrati ser ut i morgon.

Sedan tidigare är AFD satt under bevakning i de östtyska delstaterna Brandenburg, Sachsen-Anhalt, Thüringen och Sachsen. Även ungdomsförbundet övervakas.

Tyskland går till val den 26 september i år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.