Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Traktorer och långtradare i protest mot ökade kostnader för jordbruket.

Tyska bondeupproret: 10 000 blockerade centrala Berlin

Publicerad

Långa rader av traktorer och långtradare lamslog centrala Berlin på måndagen när runt 10 000 bönder samlades i protest. Aktionen markerar kulmen på en veckas landsomfattande demonstrationer mot ökade kostnader för jordbruket. Men beskedet från regeringen är att pengarna är slut.

– Jag kan inte lova er mer statligt stöd från den federala budgeten idag. Men tillsammans kan vi slåss för att ni får mer frihet och förtroende för ert arbete igen, sa finansminister Christian Lindner från scenen, och möttes av burop från folkmassan.

Regeringens beslut att fasa ut dieselsubventionerna för jordbruket har mötts av kraftiga reaktioner. Den senaste veckan har tusentals traktorer och långtradare tågat genom tyska städer, och påfarter till motorvägar blockerats.

”Överbelastas med mat från utlandet”

Från flera av demonstranterna hörs krav på regeringens avgång, och larm om att bönderna går på knäna.

– Vi har fler och fler krav och överbelastas med mat från utlandet som är producerad under våra standarder. Det är inte möjligt, säger lantburkaren Alfred Wrinkler.

Protesterna tog fart före jul och har nu vuxit till en landsomfattande rörelse som lockar regeringskritiker från flera håll.

Trots att regeringen gjort eftergifter och beslutat att inte slopa en skattereduktion på nya jordbruksmaskiner, är branschen inte nöjd.

– Om regeringen drar tillbaka skattehöjningarna, drar vi tillbaka traktorerna från gatorna, sa ordförande för tyska jordbruksföreningen DBV, Joachim Rukwied, idag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.