Flyktingar köar för att ta tåget i München, Tyskland. Foto: TT

Tyska nödrop: Gränsen snart nådd för vad vi kan göra

Uppdaterad
Publicerad

Tyskland skärper gränskontrollerna mot Österrike och stoppar tågtrafiken åtminstone tills måndag morgon. Det är ett tecken på att optimistiska tyska politiker nu börjar tycka att flyktingströmmarna mot Tyskland börjar bli för stora. Nödrop från ansträngda tyska myndigheter rapporteras av tyska medier.

Sedan Tysklands regeringschef, förbundskansler Angela Merkel, förra veckan gav signaler om att Tyskland nu öppnar sina gränser för minst 800.000 flyktingar har pressen på Tyskland ökat kraftigt.

Vi klarar av det

Har Angela Merkel lovat för mycket? Nu rapporterar tyska medier om förtvivlade nödrop från delstaterna som vittnar om kaos och bristande resurser. Särskilt ansträngt är det runt miljonstaden München i Bayern i södra Tyskland.

#flykt

Det tycks just nu vara den plötsliga enorma anstormningen som är problemet och som har tagit myndigheterna på sängen.

Den 24 september ska en stor konferens mellan centralregeringen i Berlin, delstaterna och kommunerna äga rum. Den konferensen kommer att bli avgörande för hur Tyskland organiserar omhändertagandet av flyktingarna.

Merkel styr ju en regering som dels består av kristdemokrater och dels av socialdemokrater – och mellan hennes kristdemokratiska CDU och den socialdemokratiska SPD råder det enighet om flyktingpolitiken.

Angela Merkels optimistiska slagord var ”Vi klarar av det” (Wir schaffen das), när hon förklarade att Tyskland skulle ta emot ett stort antal flyktingar från bland annat Syrien.

Inget stöd

Men nu börjar nödropen komma från olika platser ute i Tyskland. Värst tycks det vara i München, delstaten Bayerns huvudstad.

På lördagen kom ytterligare över 12.000 flyktingar till Münchens centralstation. Münchens överborgmästare Dieter Reiter sänder ut nödsignaler, München och regionen klarar inte av detta och han klagar på att München inte får stöd från de andra 15 tyska delstaterna, enligt nyhetsmagasinet Die Zeit.

Det handlar mycket om de flyktingar som suttit fast i Ungern och som nu via Österrike kommer till Tyskland.

Bristande samordning

– Det är helt enkelt löjligt. München får ensamt överta en nationell uppgift, säger Reiter. Jag är djupt besviken över att säga att vi håller på att hamna i en situation där vi säger att vi inte har plats för fler flyktingar, enligt Die Zeit.

Det ser alltså ut som om samordningen mellan de olika regionerna i Tyskland inte fungerar. Reiter menar att andra delstater skulle skynda på och komma och hämta ankommande flyktingar till nya förläggningsorter.

Men det har tydligen inte fungerat. Bara en delstat har hämtat något hundratal flyktingar. De andra finns fortfarande kvar i München med omgivningar, enligt honom.

Nått gränsen

Och Die Zeit citerar även vicekanslern Sigmar Gabriel, som i veckan sade att Tyskland i framtiden kan ta emot 500.000 flyktingar per år.

Nu sade Gabriel – som alltså är Merkels vice – i ett möte i Heilbronn att Tyskland håller på att nå gränsen av vad man kan klara av.

– Hastigheten med vilken flyktingarna anländer är besvärligare än antalet, påpekade han dock.

Tysklands inrikesminister (på central nivå) Thomas de Maizière talar nu om att man måste på något sätt få ett långsammare tempo när det gäller flyktingarnas ankomst.

– Vi måste nu nå tillbaka till ett normalt reglerat förhållande, säger han.

Mot Berlin

Men den tyska polisen talar om att det kan väntas fortsatta stora mängder flyktingar till München. De tyska järnvägarna har nu låtit flyktingar stiga på också ordinarie expresståg, först mot Berlin.

I Die Zeit skriver en debattör att en stor del av hjälpen från frivilliga kommer från studenter, vars termin nu snart börjar vilket innebär att en del av frivilligkraterna sinar. Hjälp hjälparna, är hans vädjan för framtiden.

Fullständigt överraskade

Tidningen Welt am Sonntag talar om kritik och stora bekymmer som kommer från de sexton tyska delstaternas inrikesministrar, som är ansvariga för flyktingfrågor. De menar att förbundskansler Merkel har gått fram för fort.

Inrikesministrarnas talesman, Roger Lewentz, säger:

– Delstaterna blev fullständigt överraskade av kanslerns inresetillstånd. Vi hade behövt tid för mer förberedelser och vi skulle ha fått information om beslutet.

Undantagstillstånd

– Delstaterna befinner sig nu i en nödsituation efter som vi har nått gränsen för hur många flyktingar vi kan skaffa husrum för, säger han.

– De tyska delstaterna befinner sig i ett undantagstillstånd som snarast möjligt måste hävas, säger en annan inrikesminister till tidningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet