Tysklands förbundskansler Angela Merkel och systerparties CSU:s generalsekreterare Andreas Scheuer. Foto: TT

Tyska regeringssamtal på övertid

Uppdaterad
Publicerad

Klockan tickade förbi ännu en tidsfrist utan genombrott i de tyska regeringssamtalen. Förbundskansler Angela Merkel kämpar för att rädda den tilltänkta koalitionen och undvika ett nyval.

Valet till förbundsdagen i september lämnade Merkels konservativa CDU och systerpartiet CSU utan egen majoritet och den tidigare koalitionspartnern socialdemokratiska SPD tackade nej till fortsatt regeringssamarbete.

Nu försöker Merkels block sy ihop en ny regering tillsammans med De gröna och liberala FDP, men samtalen går trögt. Skilda uppfattningar om migration och klimat anges som de största hindren för en ny koalitionsregering.

Står långt ifrån varandra

Efter fyra veckor av sonderingar rapporteras de fyra inblandade partierna fortfarande stå långt ifrån varandra när samtalen fortsätter på övertid. Klockan 18 på söndagskvällen hade satts som slutpunkt, men klockslaget passerade utan besked. Partierna missade en tidigare självpåtagen tidsfrist i torsdags.

– Alla måste ta sig samman och hitta en lösning. Man måste fråga sig om man är vill förstöra den stora bilden på grund av småsaker, sa CDU:s vice ordförande Julia Klöckner tv-kanalen ARD, efter söndagens misslyckade sonderingar.

Klimat och migrationsfrågan splittrar

De största stötestenarna är klimatfrågan, där De gröna vill ha stora utsläppsminskningar, och invandring, där det bayerska CSU kräver hårdare regler för bland annat familjeåterföreningar.

Om partierna inte kan enas kan det bli nyval, men det vill inget av de etablerade partierna, som är rädda att förlora ytterligare mark till högerpopulistiska AFD.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer