Arkivbild. Foto: TT

Tyskar ska bunkra för kris och krig

Uppdaterad
Publicerad

Tyskarna ska åter börja bunkra dricksvatten och livsmedel, för den händelse att landet skulle hamna i krig eller drabbas av en svår katastrof. Landets nya civilförsvarsstrategi är den första sedan kalla krigets slut.

I framtiden bör alla tyskar ha mat för tio dagar hemma, enligt ett nytt förslag till strategidokument som Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung har tagit del av.

– Befolkningen ska på lämpligt vis uppmuntras att ha två liter vatten per person och dag i icke hälsovådlig kvalitet hemma, till dess att staten vidtagit åtgärder, står det i dokumentet, enligt tidningen.

Den nya civilförsvarsstrategin är den första på decennier och väntas behandlas av regeringen i veckan. Mat- och vattenförråden ska komma till användning vid eventuella svåra katastrofer eller väpnade angrepp, framgår det av strategin som tagits fram av inrikesdepartementet.

I dokumentet poängteras att ett konventionellt militärt angrepp på Tyskland inte är sannolikt, men att landet inte kan utesluta ett sådant angrepp i framtiden och därför måste förbereda sig.

Även statliga myndigheter och andra organ ska skyddas bättre. De åtgärder som vidtagits hittills är ”helt otillräckliga”, rapporterar Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung med hänvisning till en hemlig utredning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.