• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Öggestorp i Jönköpings kommun, Jönköpings län. En brand i en industribyggnad i Öggestorp samhälle leder till kraftig rökutveckling. Boende i Öggestorp med omnejd som påverkas av röken uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jönköping.

Guido Westerwelle. Foto: TT

Tysklands förre utrikesminister död

Uppdaterad
Publicerad

Guido Westerwelle, som var Tysklands utrikesminister 2009-2013, har avlidit. Han blev 54 år.

Guido Westerwelle var det liberala partiet FDP:s ordförande. Hans största politiska framgång var när FDP i förbunsdagsvalet 2009 fick närmare 15 procent av rösterna och Westerwelle blev utrikesminister och vicekansler i Angela Merkels regering. I och med de historiiskt höga röstsiffrorna kunde FDP åter ta plats i regeringen efter elva år i opposition.

Vid de olika delstatsvalen 2011 gick FDP bakåt och Westerwelle lämnade partiledarposten. Han stannade som utrikesminister fram till förbundsdagsvalet 2013 då FDP inte lyckades hålla sig kvar i förbundsdagen och följaktligen också lämnade regeringen. Därefter har Tysklands styrts av en så kallad stor koalition med kristdemokraterna CDU och socialdemokraterna SPD.

Kamp mot sjukdom

Guido Westerwelle drabbades av leukemi och hans kamp mot sjukdomen väckte stor sympati hos den tyska allmänheten, skriver bland andra tyska tv-kanalen ARD.

Westerwelle gav förra året ut en bok om sitt liv med titeln ”Zwischen zwei Leben. Von Liebe, Tod und Zuversicht” (”Mellan två liv. Om kärlek, död och förtröstan”). Boken bygger till stor del på hans dagboksanteckningar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer