Tyskland godkänner stabilitetspaket

Uppdaterad
Publicerad

Det tyska parlamentet godkände på fredagen en lag som tillåter att eurozonens största ekonomi deltar i det stabilitetspaket på 750 miljarder euro som förhandlats fram mellan IMF och euroländernas regeringar.

Det tyska parlamentets underkammare Bundestag, godkände först förslaget på fredagen.

På eftermiddagen godkände även parlamentets första kammare, Bundesrat, Tysklands deltagande i stabilitetspaketet på totalt 750 miljarder euro, där den tyska andelen uppgår till 148 miljarder euro.

För att förslaget ska bli lag måste det även skrivas under av Tysklands president Horst Köhler.

Förslaget, som innebär att Tyskland kan få betala ut 148 miljarder euro i nödlån, fick stöd av 319 röster, medan 73 röstade emot. 195 Bundestag-ledamöter avstod från att rösta.

Därmed skickas frågan vidare för behandling i Bundesrat, parlamentets första kammare.

Tysklands parlament godkände för två veckor sedan även ett räddningspaket riktat till budgetkrisens Grekland på totalt 110 miljarder euro, varav Tyskland står för en femtedel.

Inga kraftiga reaktioner på tyskt beslut

Euron påverkades inte nämnvärt av det väntade beskedet från Tyskland. Inte heller ledande Europabörser, som omkring klockan 12.30 låg kvar på nedgångar på omkring 1 procent.

Stockholmsbörsen låg samtidigt kring nollstrecket, medan kronan hade återtagit något av det kraftiga raset mot dollarn och euron i torsdags.

TT: Hur länge kommer det här att pågå?

-Vi får räkna med att det fortsätter vara skakigt ett bra tag till. Det här, att få på plats en samsyn kring vilket regelverk som ska gälla och hur Europa ska komma överens, är så pass stora utmaningar, säger chefsstrateg Carl Hammer på SEB.

Den realekonomiska återhämtningen tror han kommer att fortsätta, även om krisen som rasar på marknaden nu kommer att sätta spår. Och blir skuldkrisen för utdragen går det inte att utesluta en andra recession.

-Finansmarknaden är en oroshärd så länge spelplanen är oklar.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.