393 ledamöter i den tyska förbundsregeringen röstade för förslaget, 226 röstade nej. Foto: TT

Tyskland har röstat igenom samkönade äktenskap

Uppdaterad
Publicerad

Den tyska förbundsregeringen röstade under fredagsmorgonen igenom det historiska beslutet att de ska införa samkönade äktenskap. En majoritet med 393 ledamöter röstade för förslaget. 226 röstade nej och fyra avstod från röstningen – en av de som röstade nej var Angela Merkel.

Ännu har samkönade par inte fått gifta sig i Tyskland, vilket gör landet till ett av de sista i Västeuropa som nekar homosexuella att gifta sig.

Klockan 9 på fredagen inleddes en omröstning i den tyska förbundsdagen och resultatet blev att landet ska tillåta samkönade äktenskap.

LÄS MER: Tidslinje: Samkönade äktenskap är nu lagligt i 23 länder

Merkel röstade nej

Förbundskanslern Angela Merkel från kristdemokratiska partiet CDU har tidigare varit emot att homosexuella ska få gifta sig, och röstade nej till förslaget.

– För mig är ett äktenskap någonting som bara kan finnas mellan en man och en kvinna, sa hon till tyska reportrar efter omröstningen.

Merkel har tidigare sagt att omröstningen är ”en samvetsfråga” och att man ska låta den personliga övertygelsen få avgöra.

– Jag hoppas att dagens omröstning inte bara främjar respekt för olika åsikter men också skapar en större social sammanhållning och fred, tillade Angela Merkel.

Väntat resultat

Förslaget var väntat att gå igenom då en majoritet av den tyska befolkningen anses vara positiva till samkönade äktenskap och detsamma gäller ledamöterna i den lagstiftande förbundsdagen.

Efter att Merkel påtalat en omröstning under nästa mandatperiod drev hennes koalitionspartner Martin Schulz, ledare för socialdemokratiska SPD, på att det skulle ske redan denna vecka.

LÄS MER: Löfven: Alla präster måste viga samkönade par

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.