Nu införs striktare regler för att förhindra smittan i Tyskland. Foto: Clemens Bilan

Tyskland: Förbud mot sammankomster med fler än två personer

Uppdaterad
Publicerad

Tyskland inför förbud av offentliga sammankomster med fler än två personer, meddelar förbundkansler Angela Merkel. Förbudet kommer att gälla i minst två veckor, med anledning av smittspridningen.

Coronaviruset sprids i en oroande fart och medborgarna måste minimera all kontakt, säger förbundskansler Angela Merkel vid en presskonferens. Man bör hålla sig på minst en och en halv meters avstånd från andra människor, tillägger hon.

Restauranger, frisörer och andra verksamheter där människor vanligen samlas ska hålla stängt.

Regler- inte rekommendationer

Vid en presskonferens betonade Merkel att det handlar om regler, inte om rekommendationer och att dessa gäller hela landet. Fortfarande tillåts resor till arbete, matinköp och läkarbesök – det viktiga är att hålla avstånd till andra människor.

De nya restriktionerna kommer endast dagar efter att risknivån för smittspridning i landet höjdes från medelhög till hög, den näst högsta nivån. Tyskland har hittills konstaterat över 22 000 fall av coronasmittade personer, där 17 000 av de har bekräftats under de senaste sju dagarna.

Merkel i karantän

Kort efter pressträffen informerades förbundskanslern att en läkare hon varit i kontakt med har testats positivt för det nya coronaviruset, rapporterar AP.

Under måndagen meddelade en talesperson för den tyska regeringen att Angela Merkel är inte coronasmittad. Men hon kommer att genomgå fler tester, enligt talespersonen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.