Här syns en del av samlingen i Gröna Valvet i tyska Dresden där skatter och juveler till ett värde av motsvarande 10 miljarder kronor har försvunnit. Foto: Sebastian Kahnert/AP/TT

Tyskland: Juveler och skatter för miljarder försvunna

Uppdaterad
Publicerad

En juvelkupp genomfördes tidigt på måndag morgon i tyska Dresden. Skatter och juveler till ett värde av motsvarande 10 miljarder kronor kan ha försvunnit från ett museum och kuppen tros därmed vara den största på flera decennier, skriver tidningen Bild.

Skatterna bevarades i Gröna Valvet, ett av världens äldsta muséer. Inbrottstjuvarna tog sig in genom att sätta eld på ett elskåp i närheten av Residensslottet i Dresden, vilket tvingade ett elbolag att släcka ned strömmen i delar av gamla stan.

Enligt tyska tidningen Bild har tjuvarna kommit över juveler och ädla metaller värda uppemot en miljard euro. Thomas Geithner, talesperson hos polisen, sa vid klockan 09.30 lokal tid att polisen är på plats vid brottsplatsen och att gärningsmännen är på fri fot.

Ett spektakulärt juvelrån ägde rum tidigt på måndagsmorgonen i tyska Dresden. Enligt uppgifter ska tjuvarna ha kommit över skatter för ett värde av tio miljarder kronor. Foto: Matthias Rietschel/TT

Gröna Valvet i Dresden grundandes 1723 och hyser bland annat Europas största samling skatter. ”Man kan inte förstå historien om vårt land, vår stat, utan Gröna Valvet och de saxiska statliga konstsamlingarna”, och säger den regionala premiärministern Michael Kretschmer skriver The Telegraph.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.