Det var utanför Kölns centralstation som de sexuella massangrepp mot kvinnor ägde rum som nu skärper tyska sexualbrottslagar Foto: AP/TT

Tyskland skärper straffen för sexbrott

Uppdaterad
Publicerad

I den nya sexbrottslagen, som antogs av tyska Förbundsdagen på torsdagen, krävs inte längre våld eller hot om våld för en våldtäktsdom.

Det tyska parlamentet i Berlin har röstat igenom en ny sexualbrottslag som innebär skärpningar. Det sker i efterdyningarna av sexattackerna mot kvinnor i Köln och i andra tyska städer under nyår.

Meningen är att sexualbrott lättare ska kunna leda till åtal. I omröstningen anses mottot ”Ett nej är ett nej” (Nein heißt Nein) var den ledande principen. Kort uttryckt innebär den att en kvinna inte måste skrika eller värja sig – sexuella handlingar mot hennes vilja är trots detta ett brott.

Lagen tar sikte på att se brottet ur offrets synvinkel. Tyska medier skriver att många kvinnor ser sig stärkta och att deras rätt till sexuellt självbestämmande ökar.

Ursprungligen skulle lagen om våldtäkt bara ändras lätt. Men det var nyårsövergreppen i Köln och i andra tyska städer mot hundratals kvinnor som bidrog till att lagarna skärptes.

Kvinnor i de olika partigrupperna i parlamentet, förbundsdagen i Berlin, tvingade fram strängare formuleringar i den nya lagen. Påtryckningarna utanför parlamentet var också omfattande. Tyskland – inklusive politikerna – var i chock efter nyårsnatten.

”Struntat i igenkännbar vilja”

”Ett nej är ett nej” betyder att gärningsmannen inte bara gör sig skyldig om vederbörande tvingar sig till sex med våld eller hot om våld. Det gäller även om den som begår våldtäkten struntat i offrets ”igenkännbara vilja” (erkennbarer Wille). Det dömds med upp till fem års fängelse.

Efter attackerna i Köln har man dessutom tillagt ett nytt brott som rör sexuella attacker från en grupp. När personer begår sexualbrott i grupp ska alla deltagare kunna åtalas. Straffet är upp till två års fängelse.

Den ändrade lagparagrafen har också följder för bestämmelserna om uppehållstillstånd. En dom till frihets- eller ungdomsstraff kan leda till snabbare utvisning ur Tyskland. Det kan även leda till avvisningar av personer som fruktar för sitt liv i sina hemländer, enligt medieuppgifter.

Påträngande tafsande (sexuellt ofredande) berörs därför också av lagstiftningen. Straffet är upp till två års fängelse.

Senast till hösten

På denna punkt är De Gröna, som sitter i opposition, betänksamma om menar att ingen ska dömas för ett sexualbrott som vederbörande inte har begått.

Lagen träder inte i kraft förrän tidigast till hösten. Man ska först också grundligt samråda med delstaterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.