De nya reglerna som förbundskansler Merkel offentliggjorde på söndagen är inte längre vädjanden och rekommendationer utan regler som ska följas. Foto: Michael Kappeler/TT

Analys: ”Tyskland splittrat och tvekar om utegångsförbud”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

I Tyskland sitter förbundskansler Merkel i karantän sedan hon träffat en coronasmittad läkare. Strax innan meddelade hon nya regler för hela landet. Förutom familjemedlemmar får inte fler än två personer umgås i offentliga sammanhang. Men ännu införs inte utegångsförbud.

Ingrid Thörnqvist

Utrikesredaktör

De nya reglerna som förbundskansler Merkel offentliggjorde på söndagen är inte längre vädjanden och rekommendationer utan regler som ska följas. Det viktiga är att minimera nära kontakt mellan människor och undvika folksamlingar. Att gå till jobbet, läkare, handla mat och andra nödvändiga ärenden är fortsatt tillåtet.

Olika regler i delstaterna

De 16 tyska delstaternas regeringschefer har långtgående befogenheter att fatta suveräna beslut. I Bayern infördes de nya reglerna med begränsningar till två personer tidigare. Den mest drabbade och mest folkrika delstaten Nordrhein-Westfalen satte en gräns för folksamlingar till fem personer, med undantag till exempel för begravningar. I Hamburg fick maximalt sex personer träffas i samtidigt, i Baden-Württemberg sattes gränsen vid tre.

Coronapandemin

Försöker nå enighet

Vid en digital konferens med delstaternas ledare försökte Merkel få till stånd gemensamma regler och samtidigt undvika den drastiska och mer kontroversiella tvångsåtgärden – utegångsförbud. Det är en inskränkning av en viktig mänsklig rättighet – den fria rörligheten. Det är inte mer än trettio år sedan den rätten infördes i hela Tyskland, sedan muren rivits.

”Friheten att resa fick sådana som jag kämpa hårt för, och därför vill vi inte inskränka den rätten om det inte är absolut nödvändigt”, förklarade kanslern i sitt tal till nationen tidigare. För att visa allvaret i läget jämförde Merkel dagens situation med utmaningarna efter andra världskriget.

Politiska följder

Politikerna balanserar försiktigt på slak lina i coronafrågan. En ny ledare för Merkels kristdemokratiska parti CDU ska utses under det närmaste halvåret. Kandidaternas agerande i coronakrisen kan få avgörande betydelse.

Många små och medelstora företagare drabbas och varslen duggar tätt. Även om arbetslösheten i genomsnitt är rekordlåg på fem procent, är de regionala skillnaderna stora. En krisfond har upprättats till stöd för näringslivet.

Låga dödssiffror

Bedömningarna av coronasmittans utbredning och dödlighet bland EU-länderna går i sär. Av de tio mest drabbade europeiska länderna har Tyskland bland de lägsta dödssiffrorna trots att man liksom Italien har en hög andel äldre. Bland de tyska dödsfallen var genomsnittsåldern 82 år och 57 procent män.

Kunskapen om sjukdomens följder hänger på hur många som testas, och även när det gäller antal provtagningar skiljer sig länderna åt.

Därför är det svårt att jämföra och att få en överblick över sjukdomsläget.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Coronapandemin

Mer i ämnet