Tyskland stänger affärer och skolor

Uppdaterad
Publicerad

Tyskland stänger de flesta av landets affärer och skolor – en vecka före jul. Den nya nedstängningen träder i kraft på onsdag och gäller fram till mitten av januari, meddelar Tysklands förbundskansler Angela Merkel på en pressträff.

– Det finns ett akut behov av att vidta åtgärder, säger hon.

Beskedet kommer efter att Angela Merkel under söndagen suttit i krismöte med förbundsländernas ledare för att diskutera nya, tuffare coronarestriktioner.

De striktare åtgärderna innebär att endast nödvändiga butiker som mataffärer, apotek och banker får hålla öppet. I princip samtliga skolor kommer att stängas och företag uppmanas att antingen stänga sina verksamheter eller låta anställda arbeta hemifrån, enligt Reuters.

Coronapandemin

Det blir även förbjudet att konsumera alkohol på offentliga platser. Även försäljning av fyrverkerier förbjuds.

Nedstängningen träder i kraft den 16 december och sträcker sig över jul- och nyårshelgerna fram till den 10 januari.

Regeringen: Jul- och nyårsfirande riskerar förvärra läget

De skärpta coronareglerna kommer efter att smittkurvan stadigt fortsatt uppåt under de senaste dagarna. Flera politiker har även slagit larm och efterlyst tuffare åtgärder.

I fredags rapporterade Tyskland 29 875 nya virusfall, enligt Robert Koch-institutet. Det är den hittills högsta dygnssiffran i landet sedan pandemins start.

Men läget riskerar att förvärras ytterligare under jul- och nyårshelgerna då många familjer samlas för att fira tillsammans, enligt regeringen.

”Därför är det nödvändigt att vidta ytterligare åtgärder för att begränsa kontakterna”, hette det i regeringens förslag till en ny nedstängning, enligt Reuters.

Tyskland har varit delvis nedstängt de senaste sex veckorna. Barer och restauranger har hållit stängt, medan affärer och skolor har tillåtits hålla öppet. Vissa regioner har dock infört hårdare restriktioner för att bromsa smittan.

Tysklands tuffa restriktioner har utmynnat i en rad stora coronaprotester runtom i landet.

Över 1,3 miljoner personer har bekräftats smittade av covid-19 i landet. Av dem har över 22 000 avlidit.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet