Tysklands justitieminister Heiko Maas Foto: TT

Tyskland pressar sociala mediesajter

Uppdaterad
Publicerad

Tyskland tar krafttag mot näthat och falska nyheter på sociala medier. Ett nytt lagförslag ska kunna ge 50 miljoner euro i böter för sociala nätverkssajter som inte agerar tillräckligt snabbt för att ta bort hatet och desinformationen.

Falska nyheter och näthat är ett stort problem på sociala medier och enligt tyska justitiedepartementet är det sociala nätverkssajterna själva som bär ansvaret för att rensa upp bland trollen. Det är Tysklands justitieminister Heiko Maas som går ut med förslaget på tisdagen som ska presenteras för parlamentet, rapporterar AP.

Personliga böter för ansvariga

Förutom att företagen ska få böter på upp till 50 miljoner euro (500 miljoner kronor) om de inte agerar mot falska nyheter och ärekränkningar på nätet, ska även sajterna ha en särskild ansvarig för att kunna ta emot klagomål och anmälningar. Denna person ska personligen kunna riskera böter på fem miljoner euros ifall företaget inte lyckas följa de uppsatta reglerna.

Enligt Heiko Maas måste frågan kring näthat och falska nyheter tas upp på EU-nivå för att lagarna ska bli effektiva. Maas pekade även på forskning som visar att Twitter raderar endast en procent av olagligt material som har flaggats av användarna, medan Facebook tar bort 39 procent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.