Tyskland vill skicka fler asylsökande åter till Nordafrika

Publicerad

Precis som Sverige, vill Tyskland kunna skicka tillbaka asylsökande utan papper eller asylskäl till länder i norra Afrika. Nu besöker Tysklands inrikesminister Marocko.

Tyskland vill kunna skicka tillbaka fler migranter som fått avslag på sina asylansökningar till nordafrikanska länder. Inrikesminister Thomas de Maiziere, på väg att besöka Marocko, Algeriet och Tunisien, säger att många migranter från området saknar resedokument eller uppger falska namn och annat som försvårar möjligheterna att skicka dem till deras hemländer.

Modern teknik, exempelvis biometriska id-handlingar skulle kunna hjälpa till, enligt de Maiziere och tillägger att ”vi kan tänka oss att bidra med vårt stöd”.

”Vårt mål är att göra procedurerna effektivare och snabbare”, säger han i ett skriftligt svar på AFP:s frågor inför avresan till Marocko.

Även Sveriges regering har försökt att sätta press på Marocko för att landet ska ta emot marockanska gatubarn som lever i svenska storstäder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.