Båtflyktingar vid den grekiska ön Lesbos. Foto: TT

Tyskland vill skicka tillbaka båtflyktingar

Publicerad

Tyskland vill skicka tillbaka båtflyktingar som räddas i Medelhavet till Afrika.

Förslaget från inrikesdepartementet i Berlin går ut på att migranter som lämnar Libyen med båt för att försöka ta sig till Europa ska föras direkt till Tunisien eller Egypten, där de kan ansöka om asyl i ett europeiskt land, rapporterar Welt am Sonntag.

Den som får ja på sin ansökan kommer därefter att kunna ta sig till Europa på ett säkert sätt, enligt förslaget. Syftet är att färre människor ska försöka ta vägen över Medelhavet.

– Bristen på lovande utsikter att nå den europeiska kusten skulle kunna vara en anledning att avstå från att sätta både sitt liv och stora summor pengar på spel för att genomföra den farliga resan, säger en talesperson för inrikesminister Thomas de Maizière.

Förslaget, som bygger på en modell liknande den i Australien, har inte diskuterats på EU-nivå och det finns inga konkreta planer på hur det ska genomföras.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer