Tysklands nya regering vill legalisera cannabis

Uppdaterad
Publicerad

Den nya regeringskoalitionen i Tyskland har kommit överens om ett omdiskuterat förslag – att legalisera Cannabis. Om planen blir verklighet går Tyskland längre än något annat land i EU.

Den nya tyska regeringen, den så kallade trafikljuskoalitionen, bestående av Socialdemokraterna, Liberala LDP och de gröna har förhandlat fram ett omfattande dokument för att kunna samregera.

Där finns en rad kompromisser, bland annat snabbare utfasning av kolet till 2030, som de gröna krävt, inga höjda skatter, vilket är liberalernas hjärtefråga, och höjda minimilöner, enligt socialdemokraternas önskemål.

En av de mer omdiskuterade delarna av överenskommelsen är att legalisera cannabis. Vägen till att förslaget blir verklighet är ännu lång, men om det går enligt regeringspartiernas önskemål går Tyskland längre än något annat land i EU.

Förslaget är dock mycket omdiskuterat och kritiseras bland annat av det tyska polisfacket.

Hör hur förespråkare och motståndare till en legalisering i Tyskland resonerar i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.