Den tyska förbundsdagen har olika antal ledamöter efter varje val. Foto: TTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Tysklands ”XXL-parlament” i Berlin öppnar – större än någonsin

Uppdaterad
Publicerad

Den tyska förbundsdagen kallas XXL-parlamentet. 709 folkvalda tar på tisdagen plats i det gamla riksdagshuset i Berlin.

Församlingen utgör därmed det största demokratiskt valda nationella parlamentet i väst. Kritiska röster höjs mot de ökande kostnaderna.Egentligen ska den tyska förbundsdagen ha 598 ledamöter som ska representera de 82 miljoner invånarna.

Det brittiska underhuset ligger inte långt därifrån med sina 650 platser. I Sverige finns 349 mandat att fördela. Den kinesiska folkkongressen består av 2.987 delegater.

Mandaten varierar

Men i Tyskland finns ett komplicerat valsystem som gör att antalet ledamöter kan variera. Vallagen fördelar tilläggsmandat och överhängsmandat för att göra valresultatet så rättvist som möjligt.

Nya stolar

I den omtyckta turistattraktionen Der Reichstag har 79 nya stolar monterats in och de rekordmånga ledamöterna ska slåss om debattutrymmet.

Från utsiktsplatsen på taket kan allmänheten se ända ner till kammaren.

Nykomlingar

De fyra tornen har gett plats åt de fyra riksdagsgruppernas överläggningar. Men efter årets val kommer ytterligare två partier att behöva utrymme.Det liberala FDP är tillbaka och det högernationalistiska AFD, Alternativ för Tyskland, är nykomlingar med 12,6 procent av väljarnas stöd.'

Gamla regeringen kvar

Merkels koalitionsregering med Socialdemokraterna sitter kvar tills en ny regering har förhandlats fram.

Talmannen kritisk

Riksdagens talman, Nobert Lammert är kritisk till det stora antalet ledamöter. Ett försök att lagstifta om en maxgräns på 630 platser misslyckades. Han får medhåll av Skattebetalarnas förening som kräver att frågan tas upp igen. 480 miljoner mer per år kostar megaparlamentet.

– Detta är inte acceptabelt. Vårt parlament är till och med större än Nordkoreas, säger statsvetaren Joachim Behnke i Tagesschau.

Han påpekar att Europaparlamentet har 750 platser men representerar 500 miljoner invånare i 28 länder.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer