I en dom mot tillverkare av botemedel mot baksmälla, har en tysk domstol beslutat att baksmälla är en sjukdom, rapporterar The Independent. Genrebilder. Foto: TT

Tyskt domstolsbeslut: Bakfylla är en sjukdom

Publicerad

I en dom mot en tillverkare av produkter som sägs bota baksmälla har en tysk domstol beslutat att baksmälla är en sjukdom, rapporterar den brittiska tidningen The Independent.

Det icke namngivna företaget, som säljer produkter för att bota och förebygga baksmälla, ställdes inför en domstol i Frankfurt och anklagades för att ha gjort olagliga påståenden om sina produkter, skriver tidningen.

I Tyskland är det förbjudet att marknadsföra mat och dryck genom att säga att det kan förebygga eller behandla hälsoproblem.

Företaget hoppades få slippa ett fördömande genom att hävda att de ”bara botade baksmällor” – men det slogs ner när domarna bestämde att efterverkningarna av överdrivet drickande också var en typ av sjukdom.

Alkohol – ”en skadlig substans”

”Information om en livsmedelsprodukt kan inte tillskriva några egenskaper för att förhindra, behandla eller läka en mänsklig sjukdom eller ge intryck av en sådan egenskap” står det i beslutet från domstolen.

”Vid en sjukdom bör man förstå även små eller tillfälligt små störningar i kroppens normala tillstånd eller normala aktivitet.”

”De som lider av baksmälla upplever ofta trötthet, illamående och huvudvärk som ett resultat av att dricka alkohol, vilket är en skadlig substans.”

Därför utgör baksmälla en form av störningar i kroppen och är en sjukdom enligt lag, var domstolens slutsats.

Tysklands ölkonsumtion minskar

Domen kommer inte långt efter den världsberömda Oktoberfestivalen inleddes i München. I fjol konsumerade miljontals festivalbesökare cirka sju miljoner liter öl.

Sedan 70-talet har landets ölkonsumtion minskat med en tredjedel, samtidigt som försäljningen av alkoholfri öl ökar, rapporterar The Independent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.