Taxitjänsten Uber kommer inte längre få bedriva verksamhet i London. Foto: Toby Melville/Reuters/TT

Uber får inte förlängd licens i London

Uppdaterad
Publicerad

Londons transportmyndighet kommer inte att förlänga taxitjänsten Ubers licens att bedriva verksamhet i staden, enligt nyhetsbyrån AP.

Anledningen uppges vara ”överträdelser som riskerat passagerares säkerhet”.

Enligt nyhetsbyrån Reuters rör det sig om en förändring i Ubers system som gjorde det möjligt för icke auktoriserade förare att ladda upp sina foton på auktoriserade förares konton, och på så vis olovligen hämta passagerare.

Transportmyndigheten Transport for London (TfL) uppger att detta inträffat runt 14 000 gånger.

– Det är oacceptabelt att Uber låtit passagerare åka med potentiellt olicenserade och oförsäkrade förare, sade TfL:s licenschef Helen Chapman på måndagen, enligt Reuters.

Kommer att överklaga

Uber har 21 dagar på sig att överklaga beslutet, och kan fortsätta sin verksamhet under processen. Det har de också för avsikt att göra, enligt en talesperson för företaget.

– TfL:s beslut att inte förlänga Ubers licens i London är extraordinärt och felaktigt, säger talespersonen enligt Reuters.

– Vi har förändrat vår verksamhet i grunden de senaste två åren och sätter standarden för säkerhet.

Företaget kommer snart att introducera ett system för ansiktsigenkänning, enligt talespersonen.

– Vi har robusta system och kontroller för att bekräfta förarnas identitet. De senaste två månaderna har vi granskat alla förare i London.

45 000 jobb riskeras

Redan 2017 nekades Uber förlängd licens av TfL, men gavs en 15 månader lång förlängningsperiod, som i september i år förlängdes med ytterligare två månader.

Runt 45 000 förare arbetar för Uber i London, och samtliga riskerar nu att förlora sina jobb, enligt BBC.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.