Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Utrikesminister Tobias Billström (M) anser att Rysslands agerande är ”lite jästen efter degen”. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

UD kallar upp ryske ambassadören efter hotet

Uppdaterad
Publicerad

Rysslands ambassadör i Sverige Viktor Tatarintsev kallas upp till UD, meddelar utrikesminister Tobias Billström (M). Detta efter att ambassaden varnat för militär vedergällning mot Sverige ifall Nato skulle angripa Ryssland.

Bakgrunden till UD:s markering är ett inlägg som publicerades av Rysslands ambassad på tisdagskvällen. Där förs ett längre resonemang om vad ett svenskt Natointräde skulle innebära.

Om Nato går till angrepp mot Ryssland skulle det få konsekvenser för svensk del, menar ambassaden. I inlägget står det bland annat att ”de nya medlemmarna i det fientliga blocket blir ett legitimt mål för Rysslands vedergällningsåtgärder, inklusive de militära”.

Billström: Ska markera tydligt

Utrikesminister Tobias Billström (M) säger att Sveriges säkerhetspolitik bestäms av Sverige och ingen annan och att kalla upp Rysslands ambassadör är en tydlig markering.

– Det är viktigt för Sverige att kunna protestera mot vad som är ett uppenbart påverkansförsök och det lämpligaste sättet att göra detta på inom diplomatin är att kalla upp ambassadören och tala om detta.

– Och också klargöra att Sveriges säkerhet bestäms av Sverige, den bestäms inte av någon annan, säger Billström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige och Nato

Mer i ämnet