UD ska få träffa människorättsaktivist

Uppdaterad
Publicerad

Nu har UD fått bekräftat att de ska få träffa den svenske människorättsaktivisten som greps i Kina för tio dagar sedan.

Mannen som är i 35-årsåldern lider av en sjukdom och det finns en oro för att han inte ska få den medicinska behandling som han behöver.

UD ska få träffa den svenske människorättsaktivisten som greps i Kina för tio dagar sedan.

– Vi har fått bekräftat att vi ska få träffa honom men vi vet inte när. Vi hoppas att det sker så skyndsamt som möjligt, säger Anna Ekberg, presskommunikatör på Utrikesdepartementet.

Först i går bekräftade Kina att den svenske mannen gripits. Mannen ska enligt UD vara i 35-års åldern och vara från Västsverige. Mannen ska ha varit bosatt i Peking i flera år och har arbetat för en kinesisk organisation som bistår kineser med juridisk hjälp. Kina menar att svensken hotar statens säkerhet.

Oro över medicinsk behandling

Den gripne mannen lider av en sjukdom som kräver medicin och det finns en oro för att han inte ska få den medicinska behandling som han behöver.

– Enligt myndigheterna ska han få det och vi har upprepat vikten av att hans medicinska behov tillgodoses. Vi vill besöka honom för att se att det görs, säger Anna Ekberg.

Läs också: Pappan om 35-åringens sjukdom

– Vi vet ännu inte exakt vilka brott han kan åtalas för men han riskerar ett långt fängelsestraff, säger William Nee, Kina-forskare på Amnesty International till SVT Nyheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.