Utrikesdepartementet menar att ingen ansökan kommit in om att Minhai vill avsägas sig sitt svenska medborgarskap.

UD: Vi fortsätter kräva konsulärt tillträde

Uppdaterad
Publicerad

Den svenske medborgaren och förläggaren Gui Minhai kidnappades 2015 och sitter sedan dess i kinesiskt fängelse. Utrikesdepartementet kommenterar nu uttalandet från Kinas ambassadör om fängslandet som ett ”avslutande ärende”, och menar att frågan fortfarande lever.

I en intervju med SVT:s 30 minuter får Kinas ambassadör i Sverige Gui Congyou frågor om demokrati och den fängslade förläggaren:

– Jag vill säga till alla svenska parter som uppmärksammar det här fallet att Gui Minhai är kinesisk medborgare. Gui Minhai är inte längre ett konsulärt ärende mellan våra länder. Ärendet är avslutat.

Sveriges regeringen har krävt att Minhai ska släppas fri och att han ska få träffa en svensk läkare. Enligt UD:s presstjänst så finns det ingenting som talar för att förläggaren ska ha ansökt om att inte längre ha svenskt medborgarskap:

– Gui Minhai är svensk medborgare och vi fortsätter kräva konsulärt tillträde till vår medborgare i enlighet med de internationella konventioner som finns. Det svenska medborgarskapet kan avsägas först efter prövning och beslut av Migrationsverket, något som inte har skett.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer