Joseph Kony, fotograferad i november 2006 Foto: TT

Uganda avslutar jakten på Kony

Uppdaterad
Publicerad

Ugandisk militär har meddelat att de avslutar jakten på krigsherren Joseph Kony, enligt AP. Kony blev internationellt känd 2012 i samband med en kampanj för hans tillfångatagande.

Den 55-årige krigsherren är ledare för gerillagruppen Herrens Motståndsarmé (LRA), vars huvudmål är att göra Uganda till en teokrati, styrd enligt bibelns tio budord. Kony säger sig vara Guds talesman, och hävdar också att han regelbundet kommunicerar med andar.

LRA har gjort sig ökända för grymheter mot civila i Uganda, Kongo, Centralafrikanska republiken och nuvarande Sydsudan. Kony och gruppen har anklagats för utbredda kidnappningar av barn, som sedan använts som sexslavar och barnsoldater.

Sista landet att dra sig ur jakten

Kony har sedan 2005 varit efterlyst av Internationella brottmålsdomstolen (ICC), misstänkt för krigsbrott och brott mot mänskligheten. Hittills har han undgått att bli fångad. Nu meddelar ugandisk militär att man drar tillbaka samtliga 1.500 soldater från den militärbas i Centralafrikanska republiken från vilken jakten utgått.

Nyheten kommer månaden efter att USA dragit sig ur jakten, med hänvisning till att LRA nu utgörs av under 100 aktiva medlemmar och inte längre ses som ett allvarligt hot. Uganda var det sista landet som deltog i jakten, vilket innebär att insatsen nu helt avslutas.

– Ugandas uppdrag att neutralisera LRA har nu framgångsrikt slutförts, säger militärens talesman Richard Karemire enligt AP.

Världskänd efter viral dokumentärfilm

Kony blev internationellt känd i samband med dokumentärfilmen ”Kony 2012”, som blev viral i mars 2012. Dokumentären skapades av amerikanen Jason Russell, en av grundarna till organisationen Invisible Children, som bildades 2004 i syfte att uppmärksamma världen på LRA:s övergrepp i Afrika. Filmen och dess medföljande kampanj bidrog till USA:s beslut om att bistå Afrikanska unionen med soldater till jakten på Kony.

Filmen väckte snabbt kritik på flera håll, bland annat för påstått missvisande framställningar av LRA:s utsträckning och inflytande, och en påstått hycklande inställning till den ugandiska militärens egna brott mot mänskliga rättigheter.

Jason Russell väckte ytterligare uppmärksamhet när han arresterades i San Diego den 15 mars 2012, under höjden av filmens popularitet, efter att ha sprungit naken på gatan, skrikit, vandaliserat bilar och gjort obscena gester. I ett uttalande beskrev Invisible Children incidenten som ett sammanbrott orsakat av utmattning, vätskebrist och näringsbrist.

LÄS MER: Filmen Kony 2012 anklagas för att glida med sanningen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.