Uganda har tagit emot 700.000 flyktingar – hyllas för det de gör. Foto: Johan Ripås/SVT

Uganda hyllas i flyktingkrisen

Uppdaterad
Publicerad

Strömmen av människor som lämnar det konfliktdrabbade Sydsudan har växt till en av världens största flyktingkriser. Grannlandet Uganda har tagit emot över 700.000 människor. Hjälparbetare varnar för att resurserna inte räcker till, men samtidigt hyllas också Uganda för sitt generösa flyktingmottagande.

SVT Nyheter träffar James Wharton som är statssekreterare brittiska Biståndsdepartementet, vid hans besök i norra Uganda. 

– Uganda har tagit ett mycket stort ansvar i en svårt situation. Konflikten i Sydsudan och svälten som brutit riskerar öka trycket och det är viktigt att omvärlden ställer upp,

Saknar 70 procent av resurserna

Tusentals flyktingar strömmar in till norra Uganda varje dag. I vissa regioner finns det nu fler flyktingar än lokalbefolkning. De knappa resurserna som finns i det torra landskapet måste nu delas med mångfalt fler.

Hjälporganisationer på plats säger att man bara har 30 procent av de resurser som behövs.

– Vi behöver mycket mer pengar för att hjälpa dessa människor. Om regnen kommer kan situationen förvärras avsevärt, men stora utbrott av sjukdomar, säger Juliet Namukasa från International Aid Services.

Landet hyllas för insats

Men samtidigt hyllas också Uganda för sitt generösa sätt att ta emot flyktingarna. Trots att landet tagit emot nästan hälften av de en och en halv miljon människorna som flytt Sydsudan, stänger man inte dörren för att ta emot fler. 

– Vi fortsätter att vara så öppna som möjligt för att ge skydd åt dessa människor, säger David Apollo Kazungu, chef för Ugandas flyktingkommissariat

Ugandas regering har som ambition att alla familjer som flyr kriget i Sydsudan ska få en bit mark att odla på och där de kan bygga ett hus. Och privatpersoner i norra Uganda har tillhandahållit land, där hundratusentals flyktingar har slagit sig ner.  

”Jag var flykting – och bemöttes generöst”

Joseph Ozobile är del av en kommitté som bildats för att hjälpa flyktingarna.

– Vi har beslutat för att ge flyktingarna land att bygga hus och odla på. Jag var själv en gång flykting i Sydsudan och bemöttes generöst.

Många i Uganda har egna erfarenheter av att tvingas fly undan våld och väpnade konflikter. Inte minst flydde många flydde många från diktatorn Idi Amin under sjuttiotalet. 

– Vi vet vad det innebär att vara flyktingar. Många bland de politiska ledarna också. Därför hjälper vi våra bröder och systrar, säger David Apollo Kazungu.

”Vi bygger inga murar mot våra grannländer”

Susan Duko flydde mördandet i Sydsudan med sina barn och kom tomhänt till Uganda. Men hon har kunnat skapa sig ett liv tack vare den hjälp hon fått här.

– Vi har ett hus och en bit mark. Mina barn går i skolan och jag har ett fiskstånd på marknaden, som drivs tillsammans med ugandierna. Mottagandet har varit fantastiskt i en mycket svår situation, säger Susan Duko. 

Risken finns att flyktingkrisen förvärras. Få ser en snar lösning på konflikten i Sydsudan. Men även om ännu fler människor kommer tänker Uganda inte stänga dörren.

– Vi bygger inga murar mot våra grannländer. Vi tror på att bygga broar istället, säger David Apollo Kazungu, chef för Ugandas flyktingkommissariat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.