Ludmila Olisjevska är skolpsykolog och van att hantera unga elever som mår dåligt på ett eller annat sätt. Men i sitt arbete med Majdans aktivister ställs hon inför problem som ligger långt ifrån hennes vardag. Hit till mottagningen vid Självständighetstorget kommer en strid ström av traumatiserade demonstranter som behöver akut hjälp med att bearbeta sina upplevelser.
– Chock, ilska, förnekelse, depression, sömnsvårigheter och ätstörningar. Vi måste ta hand om allt det där. Alla som varit med på Majdan är drabbade på något sätt. Och inte bara aktivisterna själva utan också deras anhöriga, säger Ludmila Olisjevska.
Fler än 10.000 har fått hjälp
Psykologmottagningen är öppen både för aktivister och elitsoldater, men så gott som alla sökande kommer från protestsidan. Sedan starten i början av december har fler än 10.000 människor fått terapihjälp. För en del har gruppterapi visat sig fungera bäst, medan andra måste sitta ensam med psykologen. Nyligen drog mottagningen igång uppsökande, mobila enheter för att nå ut till alla.
– De stora, stöddiga machomännen på Majdan vill inte söka hjälp. De tror att problemen går över av sig själv. Det är svårt att få männen att öppna sig, men när de väl börjar prata kan de nästan inte sluta, säger Ludmila Olisjevska och ler brett.
Jobbar ideellt
Alla som jobbar på Majdans psykologmottagning gör det ideellt. Just nu är fler än 500 psykologer knutna till verksamheten. Många nya tillkom efter ett upprop på sociala medier för två veckor sedan, då trycket helt plötsligt ökade dramatiskt. Ludmila Olisjevska berättar om en kaotisk tid då mottagningen inte räckte till.
– Efter blodbadet i Kiev kring den 19 februari blev vi överrösta av hjälpsökande. Många var väldigt arga och hade problem att hantera ilskan. Ofta gick det ut över familjemedlemmarna som också behövde vår hjälp. Nu är vi inne i en fas då det handlar mycket om depressioner och sömnproblem.
Beroende av bidrag
Psykologmottagningen är helt beroende av frivilliga bidrag för sin verksamhet. Sedan en tid tillbaka har hamburgerjätten McDonald's i Ukraina ställt en av sina restauranger till psykologernas förfogande. Nu är pappernäsdukarna den vanligaste rekvisitan.
– Vi har ett enormt arbete framför oss. Alla Kievbor har drabbats på något sätt, och det kommer att ta flera år att fånga upp alla. Det är som ringar på vattnet. Ju fler vi hjälper, desto fler söker sig hit, säger Ludmila Olisjevska.