1 458 människor nådde Zaporizjzja med sina egna bilar på torsdagen, enligt ukrainska myndigheter. Arkivbild från den 25 mars i Zaporizjzja. Foto: Roman Pilipey/EPA/TT

Ukraina anklagar Ryssland för konvojproblem

Uppdaterad
Publicerad

Ryska styrkor orsakade under torsdagen problem för proviantkonvojer och bussar som varit på väg för att bistå i humanitära korridorer, meddelar ukrainska myndigheter enligt CNN.

Ryssland konfiskerade på torsdagen 14 ton humanitärt bistånd från bussar på väg till Melitopol i södra Ukraina, enligt Iryna Veresjtjuk, den ukrainska ministern för återintegrering av tillfälligt ockuperade områden.

Hon tillägger att ryska styrkor även blockerade 45 bussar som åkte till staden Berdjansk på torsdagen på väg mot Mariupol.

– Vi förhandlar om att bussarna ska återlämnas och att invånarna i Melitopol i morgon ska kunna evakuera med dessa bussar, säger hon.

Och Frankrikes regering säger att evakueringskorridoren mellan Mariopul och Zaporizjzja på torsdagen var ”otillräcklig” för att tillåta räddning från staden.

100 000 fast i Mariupol

Iryna Veresjtjuk menar att omkring 100 000 civila fortfarande är instängda i Mariupol, som har drabbats av attacker från ryska styrkor i flera veckor. Men hon tillägger att 1 458 människor nådde Zaporizjzja med sina egna bilar på torsdagen, varav 631 flydde kom från Mariupol.

Ryssland lovar återöppnande

Det ryska försvarsdepartementet har utlovat ett återöppnande av den humanitära korridoren från den södra staden Mariupol till den mer östra staden Zaporizjzja under fredagen med start vid klockan 10 lokal tid, på begäran av ledarna för Frankrike och Tyskland.

Internationella rödakorskommittén (ICRC) förbereder sig för att underlätta en säker passage för civila från Mariupol.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.