Rysslands president Vladimir Putin har anledning att se nöjd ut då hans popularitet är i topp på hemmaplan. Foto: TT

Ukrainakris bakom Putins popularitet

Uppdaterad
Publicerad

Vladimir Putin är enormt populär i sitt hemland, och det är främst den ryske presidentens sätt att hantera krisen i Ukraina och annekteringen av Krim som ligger bakom uppsvinget.

Den ryske presidenten må vara kritiserad och isolerad i väst, men i Ryssland är han i dagsläget oerhört populär.

På ett par år har Vladimir Putin lyckats vända ett växande missnöje till en rekordstark uppslutning för sin politik, och enligt de senaste opinionsundersökningarna anser 83 procent av landets invånare att han gör ett bra jobb.

Stödjer Putin

Andrej Tatarinov är chef för en politisk pr-organisation som vill förbättra bilden av Ryssland i invånarnas ögon genom att översätta och sprida kritiska artiklar från amerikanska och europeiska medier om dessa länders problem. Han var tidigare kritisk till den ryske presidenten, men stödjer honom i dag helhjärtat.

– Jag stödjer såväl Putins politik som hans handlingar. Det handlar bland annat om hans ekonomiska politik och hans inrikes- och utrikespolitik, säger han till SVT.

”Politisk retorik”

Tatarinov blev tidigt politiskt aktiv och var engagerad i oppositionens gatuprotester tills han plötsligt bytte sida och gick med i den Kremltrogna ungdomsorganisationen ”Det unga gardet”.

Att förtrycket mot oliktänkande har ökat och att yttrande- och mötesfriheten begränsats av nya hårda lagar avvisar Andrej Tatarinov som propaganda och okunskap.

– I Ryssland är allt mycket liberalare, och straffen för olika förseelser är mycket lindrigare än de är i väst. Talet om förtryck är bara politisk retorik. Och den är lätt att krossa med siffror.

Nytt läge

Att Vladimir Putin nu åtnjuter ett historiskt stort stöd hos ryssarna kan förklaras med händelseutvecklingen i Ukraina och annekteringen av Krim, enligt Lev Gudkov, chef för det ryska opinionsinstitutet Levada.

Men läget var ett helt annat för ett par år sedan, då hundratusentals ryssar gav sig ut på gatorna runt om i landet och krävde Putins avgång.

Hela 60 procent av ryssarna uppgav då att de ville se en annan president med en annan politisk agenda, och många bedömare såg det som början på slutet av Vladimir Putins politiska karriär.

Och det råder också delade meningar kring hur länge Putin kan rida på sin nuvarande popularitetsvåg.

Enligt Lev Gudkov kommer händelserna i Ukraina och den nuvarande politiska kursen att skapa djupa ärr i det ryska samhället, som på sikt kommer att påverka opinionen. Andrej Tatarin å sin sida ser en helt annan utveckling, där andelen européer som ansluter sig till Putins fanclub ständigt ökar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.