Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ett barnsjukhus i Mariupol bombades under onsdagen. Foto: Evgeniy Maloletka/TT

Barnsjukhus bombat i Mariupol – evakuering misslyckades på nytt

Uppdaterad
Publicerad

Ett sjukhus i Mariupol, där både barn och födande kvinnor vårdades, förstördes på onsdagen i ett ryskt bombanfall, enligt ukrainska myndigheter. Attacken skedde trots en överenskommelse om tillfällig vapenvila i staden.

”Putin kommer hållas ansvarig för sina fruktansvärda brott”, skriver Storbritanniens premiärminister Boris Johnson på Twitter.

På Telegram beskriver Mariupols stadsförvaltning förödelsen som ”kolossal”. Bilder från sjukhuset visar hur bilar brinner utanför den nedrivna fasaden. Inne i byggnaden syns patientrum och korridorer fyllda av bråte.

Borgmästaren i regionen Donetsk, där Mariupol ligger, säger till nyhetsbyrån Reuters att 17 personer skadades i samband med attacken. Flera av dem var födande kvinnor, enligt borgmästaren.

Ryska myndigheter har inte kommenterat händelsen, men har tidigare förnekat att man anfallit civila under kriget. Attacken är inte dock inte den första av sitt slag. Sedan kriget bröt ut har Världshälsoorganisationen WHO verifierat 18 attacker mot sjukvårdsanläggningar i Ukraina.

”Putin kommer hållas ansvarig”

I ett inlägg på Twitter beskriver Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj attacken som ett ”direkt anfall”, och vädjar återigen till omvärlden om att landets luftrum ska stängas.

”Stoppa dödandet! Ni har makten, men det ser ut som att ni blivit av med er medmänsklighet”, skriver Zelenskyj.

Bland de som reagerat starkt på händelsen finns också Storbritanniens premiärminister Boris Johnson, som skriver på Twitter att Putin ”kommer hållas ansvarig för sina fruktansvärda brott”.

Ukrainas nationella polismyndighet meddelar i sin tur att de nu samlar in bevis som ska överlämnas till Internationella brottsmålsdomstolen.

Evakuering misslyckades återigen

Förutom valet av mål väckte också tidpunkten för attacken ilska hos ukrainarna. Under onsdagen rådde nämligen ett tillfälligt eldupphör kring flera ukrainska städer, däribland Mariupol, som en del av ländernas överenskommelse om att evakuera civila.

David Arakhmia, som fört Ukrainas talan under de diplomatiska samtalen med Ryssland, skriver på Facebook att 40 000 evakuerats från krigsdrabbade städer under dagen. Förhandlaren skriver samtidigt att planen var att 100 000 skulle evakueras, och att arbetet försvårats i såväl Mariupol som Kiev och Kharkiv.

Ryssland fortsätter å sin sida att hävda att ukrainska styrkor ligger bakom att evakueringsförsöken misslyckats. I ett telefonsamtal med Tysklands förbundskansler Olaf Scholz framförde Vladimir Putin i dag att ”militanta nationalister” saboterar arbetet, uppger Kreml enligt nyhetsbyrån AP.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.