Ukraina röstar för tredje gången

Uppdaterad
Publicerad

Invånarna i Ukraina gick på söndagen till val för tredje gången sedan i höstas för att avgöra vem som ska bli landets nästa president.

Söndagens val är en upprepning av den andra valomgången, som vanns av premiärminister Viktor Janukovytj, men som ogiltigförklarades på grund av valfusk. Fusket framkallade den så kallade orange revolutionen.

12.000 utländska observatörer över- vakar omvalet. Vallokalerna stänger klockan 19 svensk tid. Vallokals- undersökningar ska presenteras efter stängningen.

Nytt hotSedan det förra valet har stora förändringar skett i Ukraina. Valkommissionen är utbytt och vallagarna har ändrats för att förhindra fusk.

Den avgående presidenten Leonid Kutjma har slutat stödja premiärminister Janukovitj.

I går uppstod dock ett nytt hot mot valet när Ukrainas författningsdomstol underkände en del av ändringarna i vallagen.

Rösta genom ombud

Enligt den kompromiss som gjorts mellan oppositionen och Kutjmas anhängare i parlamentet skulle bara svårt sjuka och handikappade ha rätt att rösta genom ombud.

Men domstolen återinförde det gamla systemet, som innebär att alla som känner sig lite sjuka kan utse någon att rösta för sig.

Valet har skapat spänningar mellan Ryssland och väst som inte setts sedan kalla kriget. Kandidaterna själva har på sistone försökt tona ned bilden av sig som väst- respektive östvänlig. Både EU och USA underkände valet innan Ukrainas HD slutligen gjorde det.

Oro för resultatet

Ryssland ställde sig tidigt på Janukovytjs sida och president Vladimir Putin anses av många bedömare ha gjort ett av sina största misstag då han öppet stödde Janukovytj och godkände valet.

En viss oro finns också för hur Janukovitj och hans anhängare kommer att hantera en eventuell förlust. Janukovitj har sagt att det håller på att bildas grupper av ”volontärer” som tänker försvara sina rättigheter, och att han kanske inte kan kontrollera sina anhängare om Jusjtjenko vinner valet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.