Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Videon sägs visa en explosion i staden Dzjanok på Krimhalvön, måndagen den 20 mars. Ingen har tagit på sig attacken men enligt ukrainska uppgifter handlar det om ryska robotar på väg till svarta havet som förstörts.

Ukraina: Ryska robotar förstörda i explosion

Uppdaterad
Publicerad

Ryska robotar ska ha förstörts i en explosion på den ryskockuperade Krimhalvön, uppger den ukrainska militära underrättelsetjänsten. Robotarna ska ha varit lastade på ett tåg när de träffades. Ryssland uppger att det skett drönarattacker på Krimhalvön på måndagen, men inte att just järnvägen attackerats.

Explosionen ska ha inträffat vid staden Dzjankoj.

Den ukrainska militära underrättelsetjänsten uppger på sin hemsida att det är robotar av typen ”Kalibr” som förstörts. De skriver också att robotarna ska varit lastade på ett tåg som antagligen varit på väg för att lastas på ryska krigsfartyg. Men de varken bekräftar eller dementerar att Ukraina ligger bakom attacken.

En video som delats i sociala medier sägs visa den kraftiga explosionen. Videon har bland annat delats av en rådgivare till den ukrainska inrikesministern på Twitter.

Ockupationsstyret utreder attack

Den ryska statliga nyhetsbyrån, Tass, skriver att det enligt stadens borgmästare skett attacker med drönare mot staden och att en bostad och en butik träffats, utan att nämna något om robotar som förstörts. En representant för ockupationsmakten på Krim ska ha åkt till platsen för att utreda explosionen.

Totalt ska fem attacker skett i staden under måndagen, varav fyra ska ha varit mot järnvägen, enligt nyhetsbyrån Astra.

Järnvägen i Dzjankoj utgör en strategiskt viktig knut, eftersom det är därifrån rälsen leder ner till hamnen i Sevastopol, där den ryska Svartahavsflottan är placerad.

Se klippet som sägs visa explosionen ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.