• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Arvidsjaur, Norrbottens län. Det brinner kraftigt i en butik i centrala Arvidsjaur, med rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Norrbotten.

Experten: Västs uppfattning om ryska styrkorna har fått sig en rejäl törn

Uppdaterad
Publicerad

Trots flera olika ryska attacker runt om i Ukraina är den övergripande bilden att det ryska anfallet går långsamt – långsammare än vad många i väst förutsett. Framförallt bedrivs återhämtning.

– Man är relativt passiv, roterar förband tillbaka till Ryssland för återhämtning och söker nya källor till personal, säger före detta överstelöjtnant Jörgen Elfving.

Att det ryska anfallet går så pass sakta är något som förvånat Jörgen Elfving en aning. Den officiella bild som getts av Rysslands upprustning stämmer enligt honom inte med det som syns nu i Ukraina.

– Den uppfattning vi haft i väst om de ryska styrkornas förmåga har fått sig en rejäl törn, säger han.

Kriget i Ukraina

Aktiviteten från ryskt håll handlar nu framförallt om att fylla på med ny personal och materiel. Ryssland har uppgett att det finns 16 000 frivilliga som är på väg från Syrien, men hittills har det bara kommit uppgifter om omkring 400 som anlänt till Ryssland.

Däremot finns på den ryska sidan trupper från Tjetjenien redan på plats i Ukraina. Enligt Jörgen Elfving är de inte ”Guds bästa barn”.

– Där de sätts in kan vi förvänta oss mer brutalitet och mindre respekt för krigets lagar, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet