Artilleri avfyrar med eld och rök i bakgrunden på ett snötäckt fält.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se vapnen som Ukraina producerar mest av i hela Europa och som Sverige är med och hjälper. Foto: Niclas Berglund/ SVT

Ukraina satsar på egen vapenproduktion – med hjälp från Sverige

Publicerad

För att minska beroendet av vapenleveranser från omvärlden ökar Ukraina i rask takt sin egen vapenproduktion. Sverige är ett av de länder som bidrar till att bygga upp den ukrainska försvarsindustrin, inom ramen för den så kallade danska modellen.

SVT fick som första svenska mediebolag vara med när det nya artillerisystemet Bohdana testsköts.

Tryckvågen gör det nästan svårt andas när artillerigranaten slår i kullen på andra sidan. Fem olika granater med olika temperaturer testas för att maxa räckvidden. Vi instrueras att öppna munnen för att minska risken för skador på inre organ inför varje avfyrning.

Istället för att sitta och vänta på tröga vapenleveranser satsar Ukraina nu på att få andra länder att stötta deras egen vapenproduktion. Genom den så kallade danska modellen skapade Danmark en mekanism där länder donerar pengar till den ukrainska försvarsindustrin i utbyte mot kunskap och erfarenheter från den ukrainska produktionen.

Kriget i Ukraina

Syftet med modellen är att stärka hela den europeiska försvarsförmågan, samtidigt som Ukraina blir mer oberoende av utländskt militärt stöd.

– Redan i dag producerar vi i Ukraina fler artilleripjäser per månad än vad hela Europa gör tillsammans, säger Arsen Zjumadilov, chef för det ukrainska försvarets upphandlingsbyrå.

”Helt avgörande”

Sveriges regering meddelade tidigare i våras att Sverige kommer att investera ytterligare fem miljarder kronor i internationella fonder och direkt till Ukrainas försvarsindustri. Enligt Zjumadilov har Sverige avsatt omkring två miljarder kronor till det ukrainska försvaret inom ramen för den danska modellen.

Bohdana betraktas som ett av världens mest moderna artillerisystem på grund av sin mobilitet. Den tar endast 45 sekunder att färdigställa för strid. Eftersom tillverkningen i Ukraina är billigare och går snabbare än i väst går den också att massproducera.

– Det är helt avgörande för att vi ska kunna bemöta den ryska intensiva beskjutningen. Och i dag har vi kapaciteten, vi har fabrikerna, personalen och kompetensen, men vi behöver resurser för att kunna utnyttja den potential som finns, säger Zjumadilov.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet