Ukrainaren i Lviv: Känns tryggt trots attackerna

Uppdaterad
Publicerad

Vasiliy Volotovskiy är en av hundratusentals ukrainare som flytt från andra regioner i Ukraina till den västliga staden Lviv nära Polens gräns. Trots lördagskvällens attacker av ryska styrkor mot delar av staden håller sig 21-åringen relativt lugn.

– Det känns tryggt här även nu, säger Volotovskiy till SVT Nyheter.

Han lämnade sitt hem i Kiev tidigare under invasionen för att undkomma riktade attacker från Ryssland mot huvudstaden. Men runt klockan 18 lokal tid på lördagen attackerades även Lviv, som tidigare klarat sig undan större angrepp.

Ukrainaren tillägger att enligt information från lokala myndigheter ska de två första explosionerna ägt rum i en gammal oljedepå, och på en militär anläggning.

Kriget i Ukraina

– Det här är en av de första robotattackerna mot Lviv. Angrepp har skett tidigare, men då endast mot militära mål, säger Vasiliy Volotovskiy.

”Känns säkert”

21-åringen berättar hur överraskad han blev när han först anlände till Lviv från Kiev.

– Alla kaféer var öppna och människor gick längs gatorna i lugn och ro, för de kände sig trygga. Och det känns tryggt här även nu eftersom vi tror på vår armé och på vår seger.

Hur skulle du tänka om det sker ytterligare anfall mot Lviv?

– Skulle det ske kan jag nog inte fly någon annanstans. Alla regioner i landet är under attack och det är för närvarande förbjudet för mig som man att lämna landet. Så jag tror att jag stannar här och gör vad jag kan för att hjälpa till.

Kommer du i sådana fall att delta i stridandet?

– Varje person har en specifik roll som gynnar samhället så mycket som möjligt i det här. Och jag tror att jag är mer användbar bakom kulisserna än vid frontlinjen, säger Volotovskiy men tillägger att:

– Om jag inte har något annat val kommer jag självklart att ta upp ett vapen och gå med i striden.

Litar på landets försvar

Han trycker på att man inte säger ”efter kriget är över” när man refererar till framtiden, utan ”efter vår seger”.

– Jag tror inte att något kan frånta allas övertygelse om att vi går vinnande ut ur kriget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet