Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Många av arbetarna i den ukrainska kolgruvan har flytt från de gruvtäta områdena i Donbas. Foto: TT/AP

Ukrainas gruvarbetare gräver djupt för att värma ett land i krig

Uppdaterad
Publicerad

Djupt under marken i sydöstra Ukraina jobbar gruvarbetare dygnet runt för att säkerställa energiförsörjningen. Efter Rysslands återkommande attacker mot elnätet har landet återigen blivit beroende av det svarta guldet.

– Vi jobbar extra hårt för att producera kol för att ge värme och elektricitet till vårt folk, säger den ukrainska gruvarbetaren Serhii.

Svettiga, trötta och sotiga i ansiktet kliver hundratals gruvarbetare ur hissarna vid kolgruvan i Dnipro-regionen i sydöstra Ukraina. Ett hårt arbete, men helt nödvändigt för att få landet att fortsätta rulla är alla överens om.

– Självständig energiförsörjning har blivit högsta prioritet och kolgruvor är en viktig del av det, säger Oleksandr, chefsingenjör vid kolgruvan.

Allt mer el

Ukraina stoppade all elexport i oktober förra året men den 7 april meddelades att man återigen öppnar upp för att exportera el, så länge det egna behovet är täckt.

”Den värsta vintern har passerat”, sa Ukrainas energiminister i ett uttalande, och tillade att elnätet hade fungerat utan större avbrott i snart två månader och att inkomsterna från ett möjligt elöverskott går till återuppbyggandet av energiinfrastrukturen.

Utsatt infrastruktur

Under vintermånaderna riktades tusentals raket- och drönarattacker mot ukrainsk energiinfrastruktur med kraftiga strömavbrott som följd.

Kärnkraftverket Zaporizjzja stod tidigare för en femtedel av Ukrainas elförsörjning, innan det blev ett slagfält. För ett år sedan intog de ryska styrkorna kraftverket och ockuperar det fortfarande. Det frånkopplade kärnkraftverket beskrivs nu som en rysk militärbas till omvärldens stora oro.

Mörkt, smutsigt och alldeles nödvändigt. Följ med ner i den ukrainska kolgruvan i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.