Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Samtliga nordiska ledare, inklusive statsminister Ulf Kristersson (M), befinner sig i Helsingfors för ett möte med Niinistö. Foto: Christine Olsson/TT

Ukrainas president Zelenskyj mötte Nordens ledare

Uppdaterad
Publicerad

Efter ett möte mellan Nordens ledare och ukrainske kollegan Volodymyr Zelenskyj höll man en gemensam pressträff. Överst på agendan stod säkerhetsläget, det nordiska samarbetet och fortsatt stöd till Ukraina.

– Ukraina kämpar inte bara för sin egen frihet, utan för hela Europas, sade Sveriges statsminister Ulf Kristersson (M).

Zelenskyjs besök inträffade med kort varsel. Det nordiska toppmötet var redan på ingång när det stod klart att den ukrainske presidenten skulle göra dem sällskap.

Besöket var ett av de få tillfällen som Zelenskyj lämnat Ukraina sedan krigets början. En orsak till hans medverkande var sannolikt att snabba på militärt stöd och försäkra sig om att det fortsätter komma.

– Stridsvagnar från Sverige räddar redan liv i Ukraina, sade Volodymyr Zelenskyj i sitt inledningstal där han riktade tacksamhet till de nordiska länderna.

Fortsatt stöd lovades

Ledarna bekräftade att man kommer att fortsätta stötta Ukraina i kampen mot Ryssland.

– Alla de nordiska länderna står bakom er, och det kommer vi fortsätta att göra. Det kan ni lita på, sade Mette Frederiksen, Danmarks statsminister.

– Vi kommer att stå vid er sida så länge det krävs, intygade Jens Stoltenberg, Nato:s generalsekreterare.

Under sitt tal önskade Zelenskyj Sverige en snabb anslutning till Nato.

– Ukriana måste sedan bli det 33:e medlemslandet, tillade den ukrainske presidenten.

Zelenkyj tillbakavisar anklagelser

Enligt Ryssland avvärjde den ryska militären under natten två ukrainska drönarattacker mot Kreml. Landet beskriver händelsen som ett mordförsök på Putin. Något som Zelenskyj dementerar under pressträffens frågestund.

– Vi attackerade inte Putin eller Moskva, vi strider endast på vårt eget territorium, sade presidenten.

SVT: Varför har Putin ett intresse av att anklaga Ukraina för attackerna?

– Svaret är väldigt simpelt. Putin har inga segrar på slagfältet och har förlorat både kriget och all respekt. Han kan inte längre motivera sina invånare och skicka sina soldater till döden utan orsak. Därför hittar han på skäl för att folk ska fortsätta framåt, sade Zelenskyj.

Se hela sändningen på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.