Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En ny propagandafilm som ger sken av att visa på förhållandena i Tyskland är i själva verket inspelad med hjälp av ryska skådespelare. Foto: SVT/Telegram

”Heil Zelenskyj” – Ny propagandafilm sprids i Ryssland

Uppdaterad
Publicerad

En ny propagandafilm har fått stor spridning i ryska statskontrollerade medier och på olika bloggar. Budskapet i filmen är att tyskarna blir bestulna på skattepengar som staten istället ger till Ukraina.

– De som medverkar i filmen är ryska skådespelare, säger journalisten Mark Krutov.

I filmen, som är drygt en minut lång, visas hur uniformsklädda personer går in i vad som ser ut att vara en tysk familjs bostad och tar med sig möbler och andra värdesaker.

Budskapet är att tyskarna blir bestulna på skattepengar som istället går till Ukraina. Journalisten Mark Krutov på Pragbaserade RFE/RL har, med hjälp av olika system för ansiktsigenkänning, kunnat visa att de som medverkar filmen är ryska b- och c- skådespelare.

– De har medverkat i olika produktioner som visas i stor omfattning på rysk tv, säger Mark Krutov till SVT Nyheter.

Uppges vara reklamfilm för Alternativ för Tyskland

SVT Nyheter har via sociala medier kontaktat två av skådespelarna som medverkar i filmen. En av dem har valt att inte svara och en annan påstår sig inte vara rätt person.

En del ryska medier påstår att det handlar om en reklamfilm för det tyska högernationalistiska oppositionspartiet Alternativ för Tyskland.

Men i ett mejl till SVT förnekar partiet att man skulle vara upphovsman till videon.

Upphovsmannen oklar

Vad som däremot är klart är att den ryska propagandakanalen Russia Today tidigare har producerat liknande filmer, som alla tecknar en mörk bild av livet i Europa. I vintras sändes till exempel en film som påstår att européerna blivit så fattiga till följd av höga energipriser att de tvingas äta sina egna husdjur.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.