Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Video: Varför har hundratals ton ukrainsk majs hällts ut i Polen? Se bilderna från det polska bondeupproret. Foto: AFP/Reuters

Ukrainas spannmålsexport nära förkrigsnivå igen

Publicerad

De senaste månaderna har Ukrainas spannmålsexport ökat till nivåer som knappt setts sedan Ryssland inledde sin fullskaliga invasion. Detta tack vare den korridor Ukraina upprättat genom Svarta havet. Samtidigt hotas landexporten av missnöjda polska bönder som blockerar gränsövergångar.

I december exporterade Ukraina drygt 5,2 miljoner ton spannmål. Det kan jämföras med 2021 då runt 6 miljoner ton majs och vete exporterades i månaden. Om det fortsätter i samma takt kommer majoriteten av fjolårets skörd gå till utlandet, hävdar både amerikanska jordbruksdepartementet och brittiska försvarsdepartementet.

– Trots upprepade ryska attacker mot ukrainska hamnar och infrastruktur har Ukraina lyckats trycka tillbaka en stor del av den ryska flottan från Krim, och säkra en globalt viktig exportväg i Svarta havet, säger Storbritanniens utrikesminister David Cameron till Reuters.

Kriget i Ukraina

Framgångsrik korridor i Svarta havet

Trots att spannmålsavtalet kollapsade när Ryssland drog sig ur i juli, har Ukraina lyckats öka exporten igen genom att skapa en korridor i västra Svarta havet. Transporterna går från hamnar kring Odessa genom Rumäniens och Bulgariens territorialvatten, innan de når utloppet vid Bosporen. Sedan oktober har majoriteten av exporten gått den här vägen, men Ukraina har även behövt använda landvägen in i EU.

Positivt för livsmedelsförsörjningen

Den nuvarande exporten är högre än nästan samtliga månader under spannmålsavtalet, som varade i drygt ett år. Avtalet slöts för att motverka en global livsmedelskris, då Ukraina före kriget var världens fjärde största exportör av spannmål.

Ökningen av exporten är inte bara bra för den ukrainska ekonomin utan även för den globala livsmedelsförsörjningen, säger en talesperson för FN till Reuters.

Hinder till sjöss och på land

Samtidigt riskerar attackerna i Röda havet att slå hårt, då drygt en tredjedel av det ukrainska spannmålet fraktas den vägen mot Kina. Och på land blockerar polska bönder gränsövergångar mellan Polen och Ukraina, i protest mot det de menar är ojämn konkurrens från billigt ukrainskt spannmål.

Video: Varför har hundratals ton ukrainsk majs hällts ut i Polen? Se bilderna från det polska bondeupproret.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet